18. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı katılımcısı Kazakistanlı Fazylbek Absattaruly Mustanov, ülkesinde kurduğu futbol kulübüyle gençleri spora teşvik ediyor.


Kazakistan'dan 18. TKG programı katılımcısı Fazylbek  Absattaruly  Mustanov (sağda), 2022 yılı Temmuz ayının son günlerinde Portekiz'i ziyaret etti ve  Azores Turnuvası ve  Micaelense Futbol Külübü ile dostluk ilişkiler kurdu. Böylece Arlandar Kulübü 2023 yılında düzenlenecek Uluslararası Azores turnuvasına katılmak üzere  davet edildi.

Fazylbek  Absattaruly  Mustanov bu projelerden sorumlu Arsénio Sampaio Furtado  (solda)  ile tecrübe paylaşmak ve sporcuların eğitimi konularında kurulacak ikili ilişkilerin detaylarını görüştü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen 18. TKG programına katılan Fazylbek Absattaruly Mustanov, 1998-2002 yıllarında Türkistan şehrindeki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesinde lisans eğitimini bitirdikten sonra Türkiye Burslarını kazanarak, 2003-2005 yıllarında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde yüksek lisans eğitimine devam etti. Mezun olduktan sonra ülkesi Kazakistan'da  Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis, Tarım, Çevre Bakanlıkları gibi devlet kurumlarında asistan, bölüm başkanı gibi görevlerde bulunduktan sonra Japonya'ya çalışmaya  gitti.

18. TKG programı katılımcısı Fazylbek Absattaruly Mustanov, daha sonra çocuklara yönelik futbol kulübü "Arlandar"i kurdu.


Arlandar Futbol Kulübü, Kazakistan çocuk futbolu tarihinde ilk defa Avrupa'da bir uluslararası kupa kazandı.

Fazlybek Mustanov Yurtdışı Türkler Başkanlığı tarafından 8 Temmuz 2021 Perşembe günü düzenlenen törende Türkiye Mezun Ödülleri  kapsamında Sanat ve Spor Alanında Çalışmalar Ödülü almıştı.

TKG web sayfamızda yayınlanmakta olan ödül haberine bu linkten ulaşılmaktadır. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın web sayfasında Fazylbek  Absattaruly  Mustanov ile 2 Kasım 2022 tarihinde yapılan "Türkiye'de Okudu Şimdi Ülkesinde Kurduğu Kulüpte Genç Futbolcular Yetiştiriyor" başlıklı söyleşiden bir bölümü burada paylaşıyoruz.

"Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından başlattığı Büyük Öğrenci Projesiyle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri dahil çeşitli ülkelerden öğrencilerin üniversitelerde burslu eğitim almasına olanak sağlamaya başlamıştı. Türk üniversitelerinden mezun olan öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde farklı alanlarda isler kurarak, hem ülkesinin kalkınmasına destek oluyor, hem de ikili ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Türkiye'ye ilk gittiğinde yabancılık çekmediğini söyleyen Fazylbek  Absattaruly  Mustanov"Türkiye  bana pek  çok şeyi, özellikle iş yapmayı öğretti. Hayata bakış açım değişti. Siyasette makam sahibi olmak  yerine kendi işini kurmanın daha önemli olduğunu anladım." dedi.

18. TKG üyesi Fazylbek  Absattaruly  Mustanov siyaset bilimleri okumasına rağmen Türkiye'den döndüğünde Almati'da bir LED lamba fabrikası kurduğunu, madencilik alanında yatırımlar yaptığını, yarı değerli taşlar çıkardığını sözlerine ekledi. "

Söyleşinin tamamına   ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olacaktır.