18. TKG programına Kazakistan'ın Almaty kentinden  katılan ALMAS TOXANOV  Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Türkistan kentinde yaptırılarak 17 Nisan 2015 Cuma  günü iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla ibadete açılmış olan  Hoca Ahmet Yesevi Camii'ni ziyaret etti.

Kazakistan’ın Türkistan şehrine inşa edilen cami, Anadolu’nun Müslümanlaşmasında da büyük rolü bulunan Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin çok yakınındaki bir alana inşa edildi.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluğun nişanesi olarak gösterilen Hoca Ahmet Yesevi Camii Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bütün finansmanı karşılanarak, Türk-Kazak kardeşliğini yansıtan bir dekorasyon konseptiyle inşa edildi. 

Orta Asya’daki cami ve kubbe mimarisine sadık kalınarak yapılan cami ve külliyede, kütüphane, aşevi, çok amaçlı salonlar, yemekhane, kafeterya, imam-müezzin odaları, sınıflar gibi birçok hizmet alanı bulunuyor. Hoca Ahmet Yesevî Camii, çevre düzenlemesiyle birlikte 20 bin metrekare alana sahip ve kapalı alanlarda yaklaşık 3 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek.

Asya'nınn Mavi İncisi olarak adlandırılan Camii ve külliyenin açılış törenine ait video görüntüleirne ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olacaktır.

Türkistan hakkında ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşmak mümkündür.

18. TKG programına Kazakistan temsilcisi olarak ALMAS TOXANOV lojistik, depolama, gümrükleme, sertifika temini, uluslararası ve ülke içinde taşımacılık konularında faaliyetleri olan şirket sahibidir. 

18. TKG üyesi GÜNER MUSTAFA  (sağda) Yunanistan bayisi olduğu Caldini Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi sahibi  ABDURRAHİM SURVAY (solda) ile birlikte 1 Mart 2019 Cuma günü Selanik Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederek, Başkonsolos ORHAN YALMAN ile görüştü.

18. TKG programına  Batı Trakya'nın Gümülcine' şehrinden katılan  GÜNER MOUSTAFA (GKIOUNER MOUSTAFA)  madeni yağ sektöründe Petrol Ofisinin Yunanistan genel dağıtımcısıdır. Son dönemlerde Türkiye'den farklı akü markalarının  temsilciliğini almıştır. Ayrıca Dijtürk bayisi olarak da faaliyet göstermektedir. Gümülcine Ticaret Odası üyesidir.  

18. TKG programına Kırgızistan'dan ZAVURBEK TURMANİDZE (sol başta), MAMBET SADYROV (sağdan 2.) ve SHAİLOBEK ASANOV  (sağ başta) buluşarak  kendi sektörlerindeki gelişmeler hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı.

18. TKG programına  Kırgızistan'dan katılan arkadaşlarımızın zaman zaman biraraya gelerek, dostluklarını geliştirmelerini memnuniyetle karşılıyoruz. 

SHAİLOBEK ASANOV (sol başta) yapı kimyasalları üreten ve Türkiye’den medikal malzeme ithalatı yapan şirket ortağı ve yöneticisidir. Türkiye Mezunları EGEMENDİK Derneği üyesidir. 

MAMBET (MUHAMMED) SADYROV  inşaat malzemesi satışı ve çekirdek paketleme işi yapan şirket sahibidir. Kırgızistan Genç İşadamları Derneği JİA üyesidir.

ZAVURBEK TURMANİDZE inşaat malzemesi üreten, gaz beton ve pare taş üretimi yapan şirkette üst düzey yöneticidir. Kırgızistan Genç İşadamları Derneği JİA üyesidir. 

18. TKG programına Kazakistan'dan katılan FAZLYBEK MUSTANOV yöneticisi olduğu madencilik şirketi tarfından kurulan minikler futbol takımının Portekiz ile kurmuş olduğu işbirliğini başarıyla sürdürmektedir. Bu kapsamda 2019 Mart ayında Portekiz'in futbol kenti olarak tanımlanan Cidade ziyaretinde ilginç anlar deneyimledi.

TOBB  tarafından 30 Nisan-12 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ankara,  Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul illerinde düzenlenen 18. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı katılımcısı FAZYLBEK MUSTANOV (sağda), madencilik alanında faaliyet gösteren ve altın madeni işleten şirketin üst düzey yöneticisidir. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 30 Nisan -12 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenen ve Ankara Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul illerini kapsayan TOBB 18. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'na 21 ülke ve 5 özerk bölgeden 46 katılımcı  davet edilmiştir.