alt

10. TKG programına İran'ın Tebriz şehrinden katılan ve heyet başkanlığı görevini üstlenen RASSOUL BAGHBAN ORANDİ (soldan 2.) aile üyeleri ile birlikte Nevruz Bayramı'nı çok renkli bir sofrada kutladı.

10. TKG dönem başkanı  RASSOUL BAGHBAN ORANDİ  Tebriz'de yaşanaktadır. İran genelinde baraj, sulama işleri ve toplu konut inşaat konularında faaliyet gösteren şirket sahibidir. Toplu Konut ve İnşaat Dernekleri Birliği, Sulama ve Kanalizasyon Ulusal Komitesi, Su Kaynaklar Geliştirme Derneği, İran Hidrolik Derneği, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sendikaları Birliği üyesidir.  

alt

Dünyanın en eski bayramı olarak kabul edilen Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart’ta dünyada baharın gelişi, barış, dostluk ve kardeşlik olarak kutlanmaktadır.

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır. Nev (yeni), ruz (gün) yani ‘’Yenigün’’ anlamını taşır. Bahar yeniliktir, hareketliliktir ve canlılıktır. Kışın tembelliğinin monotonluğunun, donukluğunun silkinişidir.

Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran’ında İslami bir kökenden ayrışmış bir şenlik olarak kutlanır Nevruz. Bazı topluluklar Nevruz’u 21 Mart’ta kutlarken, Kuzey Yarım Küre’de olanlar baharı temsilen 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. Zerdüştlük ve Bahai’lerde kutsal bir gün olarak sayılıp tatil edilen bir gündür. Kürtlerde Newroz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

Nevruz Bayramı konusundaki ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşamak mümkündür.

alt

TOBB tarafından Ankara, Afyonkarahisar, Denizi ve İstanbul'da düzenlenen 14. Türkçe Konuşan Girişimciler programına İran'ın  başkenti Tahran'dan katılan MOHAMMAD HASSAN SHEIK SHARBAFAN - PAYAM SHARBAFAN inşaat malzemeleri ve seramik ürünleri toptan ticareti yapan şirket sahibidir. İran Ticaret Odası ve Ege Bölgesi-İran İşbirliği Derneği üyesidir.  

alt

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  tarafından düzenlenen 14. TKG programına İran'dan katılan MOHAMMAD HASSAN SHEIK SHARBAFAN - PAYAM SHARBAFAN Türkçe Konuşan Girişimciler programının 500. katılımcısı olarak tescil edilmenin  haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadı.

alt

8. Türkçe Konuşan  Girişimciler Programına Kazakistan'ın başkenti  Astana'dan katılan TOLEUJAN ARİNOV (sağ başta),  Nevruz Bayramı'nı  kutlamak için ailesi ile birlikte Özbekistan'ın Buhara kentinde düzenlenen Nevruz Şenliği'ne katıldı.

TOBB tarafından düzenlenen  8. TKG programına Kazakistan temsilcisi olarak katılan TOLEUJAN ARİNOV  madencilik ve petrol sektöründe oluşan kaza ve hastalıklarda acil  tıbbı bakım hizmeti sunan LLP Kazanada şirketinde Genel Müdür olarak görev yapmaktadır.

LLP Kazanada şirketi Kazakistan'da yedi ayrı şubede  ikiyüzelli personelle faaliyet göstermekte ve  madencilik ve petrol üretimi yapan şirketlerin  sahada çalışan elemanlarına  ön tıbbı bakım hizmeti sunmaktadır.  

alt

8. TKG üyesi TOLEUZHAN ARİNOV Nevruz Bayramı tatilinden yararlanarak aileisi ile birlikte Özbekistan'ı ziyaret etti.

alt

15. TKG programına Kırgızistan'dan katılan Egemendik Türkiye Mezunlaraı Derneği Başkanı ERKİNBEK DJOROEV (solda) ile Dernek Genel Koordinatörü ve 16. TKG programı üyesi MİRBEK OKENOV (sağda) dernek üyeleri ile birlikte Nevruz Bayramını kutlamak için dernek binasının bahçesinde davet düzenlediler. 

alt

TOBB tarafından Ankara,  Gaziantep, Malatya ve İstanbul'da düzenlenen 15. Türkçe Konuşan Girişimciler programına başkent Bişkek'ten katılan ERKİNBEK DJOROEV  inşaat sektöründe faaliyet gösteren, spor salonları, halı saha, tenis kortları vb spor tesisleri inşaatları yapan, spor malzemeleri ve ekipmanları toptan ticareti ile uğraşan, uluslar arası sigorta şirketlerine ülke genelinde hizmet sunan şirketler grubu sahibidir. Egemendik-Türkiye Mezunları Derneği başkanıdır. 

alt

17. TKG programına Azerbaycan'dan katılan CAHANGİR SHEFİZADE  Nevruz Bayramı nedeniyle  Ganja şehrinde düzenlenen kutlamalarda  stant kurarak, konuklara Savalan şaraplarından ikram etti. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  tarafından Ankara, Bursa, Adana, Mersin ve İstanbul'da düzenlenen 17. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Azerbaycan'dan katılan JAHANGIR SHEFIZADE tarımsal üretim, gıda sanayi, üzüm ve şarap üretimi sektöründe faaliyet gösteren ve SAVALAN markası ile üretim yapan Aspi Winery adlı aile şirketinde yöneticidir. Amerika-Azerbaycan Ticaret Odası üyesidir.

alt

17. TKG üyesi CAHANGİR SHEFİZADE'nin aile şirketi Savalan'ın Nevruz Bayarmı kutlamalaraına ait  farklı fotoğraflara ulaşmak için arkadaşımızın facebook sayfasına ait bu linkin ziyaret edilmesi önerilmektedir.  

alt

2. TKG programına Romanya'nın Köstence şehrinden kataılan MELEK AMET (sağdan 2.)  Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu Başkanı olarak 7 Nisan 2017 Cuma günü düzenlediği etkinlikte  "Nevruz" ve "Hıdırellez" konusunda sunumlar yapıldı, şiirler okundu. 

2. TKG üyesi MELEK AMET başkanlığındaki Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen Nevruz ve Hıdırellez kutlama programına ait farklı fotoğraflara bu linkten ulaşılmaktadır. 

alt

TOBB tarafından Ankara, Kayseri ve Nevşehir'de düzenlenen 2. TKG programına katılan MELEK AMET porselen, temizlik malzemesi, plastik ürünler, hediyelik eşya ve zücaciye ticareti yapan şirket sahibidir. Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

alt

2. TKG  üyesi MELEK AMET (solda) ve 9. TKG  üyesi DURİYE AKKOYUM (sağda)  Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu olarak düzenledikleri Nevruz  ve Hıdırellez etkinliği yerel basında haber oldu. Fotoğraflı gazete haberine  bu linkten ulaşılmaktadır. 

Haft-Sin sofrası :

Haft sin İranlıların yılbaşında kurdukları geleneksel yılbaşı sofrasıdır. Bu sofra yerde veya masada kuruluyor. Genelde ev halkı yılbaşı anı bu sofranın kenarında otururlar. Bazıları haft sin softasını 13 gün boyunca saklarlar ve 13. günün sonunda sofradaki yeşilliği akan suya atarlar.

Haft sin'in anlamı yedi-Sin yani S harfi ile başlayan 7 şey var. Sir(sarımsak)-Sib(Elma)-Sabze(Sebze,Yeşillik)-Senjed(İğde)-Serke(Sirke)-Samanu(Buğday özünden yapılan bir çeşit tatlı)-Somagh(Sumak)-Sonbol(Sünbül)-Sekke(Bozuk Para). Sofrada Haft Sin'in dışında Ayna,Şamdan,Kırmızı balık,Boyanmış yumurtalar ve saat yer alır.
- Sir(Sarımsak): Sağlıklı yaşam ve hastalıklarla mücadeleyi simgeler.

- Sib(Elma): İran'da dört mevsimde bulunan bir meyvedir. Kırmızı elma ise sağlığı ve güzelliği simgeler.

- Sabze(Yeşillik): Buğday, yeşil mercimek ve arpa gibi tohumlarından yapılır. Yeniden doğuşu, doğayı ve baharı simgeler.

- Senjed(iğde): Aşk, güzellik ve tutkuyu simgeler.

- Serke(Sirke): Sabır, iyi niyeti simgeler.

- Samanu: Buğday özünden yapılan bu tatlı gücü temsil eder. Bu tatlı E vitamin deposudur.

- Somagh(Sumak): Sumak gün doğumundan önceki şafak rengini, yeni bir başlangıcı simgeler.

- Sonbol(sünbül çiçeği): Baharı ve cennet kokusunu simgeler.

- Sekke(Bozuk Para): Zenginlik ve refahı simgeler.

- Ayna: Gökyüzü ve ruhun yansımasını simgeler.

- Şamdan: Hayatı aydınlatma, mutluluğu simgeler.

- Kırmızı Balık: Ay'ı simgeler. Fanus içinde dönmesi ise yılın başlangıcı ve ayların geçmesini simgeler.

- Boyanmış Yumurtalar: Doğurganlığı simgeler. Sepet içine konulmuş boyanmış yumurtalar ailenin özel bir gün için süslenip bir araya gelmesini simgeler.