alt

19. TKG programına Kırgızistan'dan katılan ELVİRA BOROMBAEVA  Expo 2017 kapsamında  14-15 Eylül 2016 tarihlerinde  Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen  Geleceğin Enerjisi Forumu'na katıldı. 

Geleceğin Enerjisi Forumu 60 uluslararası  organizasyonun  temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti. Astana Expo 2017 kapsamında düzenlenecek  sergi ve forumlara 103 ülkenin katılımı kesinleşti. 

Astana EXPO 2017 uluslararası fuarı kapsamında "Geleceğin Enerjisi Forumu"nda konuşan Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, Birleşmiş Milletler İklim Fonu ile birlikte Kazakistan'da zararlı gaz atıklarının azaltılmasıyla ilgili projenin planlandığını belirtti.

Kazakistan'ın çevre dostu teknolojilerinin gelişmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Yeşil İklim Fonundan 250 milyon dolar alması planlanmaktadır.

Haberler com sitesinde yayınlanan  Geleceği Enerjisi Forumu haberine bu linkten ulaşılmaktadır.

alt

TOBB tarafından düzenlenen 19. Türkçe Konuşan Girişimciler programı katılımcısı  ELVİRA BOROMBAEVA 14-15 Eylul 2016 tarihleri arasinda Kazakistan  Enerji Bakanlığı ve "Yeşil Enerji" Koalisyonu tarafindan düzenlenen  Geleceğin Enerjisi Forumu (Green Bridge – Bridge To Green Technologies, Innovations And Available Energy) kapsamında planlanan çalışma gezisinde yeşil enerji proje uygulamalarını yakından incele ve bilgi alma fırsatı buldu. 

Geleceğin Enerjisi Forumu konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir. 

Uluslararası Fuarlar Bürosu’nun 5 yılda bir organize ettiği EXPO fuarına, 2017’de Kazakistan’ın başkenti Astana ev sahipliği yapacak. ‘Geleceğin Enerjisi’ temasıyla 10 Haziran- 10 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan Astana EXPO 2017’ye 100’den fazla ülkeden, en az 5 milyon kişinin katılması bekleniyor. 

Geleceğin enerjisi alanındaki çalışmaları desteklemek için Kazakistan’da EXPO 2017 Fonu kurulduğunu kaydeden Tüymebayev, “Bu fonda 60 milyon eurodan fazla kaynak birikmiştir. Bu fonda biriken paralar gelişmekte olan 69 ülkenin yenilenebilir enerji alanındaki Ar-Ge çalışmalarına harcanmsı plananmaktadır.

EXPO 2017 Fuarı’nın Astana’ya maliyetinin 1.2 milyar euro dolayında olacağı beklenmektedir. Bunun 250 milyon eurosu devlet bütçesinden tahsis edilecek. Finansmanın büyük bölümü, yaklaşık 1 milyar euro yeni oteller, fuar alanları ve altyapı inşaatı için harcanacak.

2017 yılında gerçekleşecek olan EXPO fuarına katılmak için 100’den fazla ülkeden, en az 5 milyon katılımcı bekleniyor. Başkent nüfusunun 758 bin kişi olduğu göz önünde tutulursa bunun ciddi bir rakam olduğu ortaya çıkmaktadır.

EVPO 2017 konusunda ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşmak mümkündür. 

alt

Geleceğin Enerjiis Forumunda konuşan Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, 2020 yılında yenilenebilir enerjinin ülkedeki toplam enerji miktarının yüzde 3’ünü oluşturacağını ve 2030 yılında ise bu rakamın yüzde 10’a çıkacağını ve  2050 yılında ülkede üretilen toplam enerjinin yüzde 50’si yeşil enerjiden oluşacağını” söyledi.

Bozumbayev, Astana EXPO 2017 fuarı kapsamında düzenlenen Geleceğin Enerjisi Forumu’nda yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının 120 dolar olduğu dönemde bile Kazakistan’ın yenilebilir enerji kaynaklarını geliştirme kararı aldığını hatırlatarak, “Bugünkü fiyat 47 dolar, biz hala yenilebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye devam ediyoruz. Petrol fiyatları 20 dolara düşse bile buna devam edeceğiz.” dedi.

Bozumbayev, son birkaç yılda ülkede yenilenebilir enerji alanında toplam 48 hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerji santralinin inşa edildiğine dikkati çekerek, bu tesislerin şu anda 252 megavatlık elektrik ürettiğini kaydetti. Halihazırda yenilenebilir enerji alanında 8 santralin inşa edilmekte olduğuna değinen Bozumbayev, “2020 yılına kadar ülkede bulunan 23 adet güneş santrali, 20 rüzgar ve 10’dan fazlada hidroelektrik santralinin yaklaşık 2 bin megavatlık elektrik üretmesi bekleniyor.” ifadesini kullandı.

Enerji Enstitüsü sitesinde yayınlanan Geleceğin Enerjisi Forumu haberine bu linkten ulaşmak mümkündür. 

alt

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara, Polatalı, Koceli, Gebze ve İstanbul'da düzenlenen 19. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Kırgızistan'dan  katılan  ELVİRA BOROMBAEVA  (sağdan 2.) başkent Bişkek'de yaşamaktadır. 

19. TKG üyesi ELVİRA BOROMBAEVA enerji, is geliştirme ve hukuk alanlarında danışmanlık hizmeti veren şirket sahibi ve üst düzey yöneticidir. NABA (Ulusal İş Dernekleri Birliği ve Küçük HES Birliği Başkanlık görevlerini yürütmektedir. Yatırım Kurulu ve Yolsuzluk Forumu üyesidir. Ayrıca Egemendik Türkiye Mezunları Derneği kadın Komisyonu Başkanıdır.