alt

Kazakistan'dan 9. TKG üyesi ASKER PRİYEV  (sağda)  Kazakistan  Halklar Asamblesi'nin yıllık kongresine katıldı. Astana Valiliği tarafından her yıl düzenlenen Kazakistan Astana Halklar Asamblesi toplantısının bu yıl 19 Kasım 2015 tarihinde yapılan oturumu başarıyla gerçekleşti.

alt
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya ve İstanbul illerinde düzenlenen 9. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Kazakistan temsilcisi olarak katılan ASKER PRİYEV (soldan 4.) Ahıskalılar Derneği'nin Astana  Şube Başkanı olarak Asamble'de  görev yapmaktadır.  
 
9. TKG üyesi ASKER PRİYEV başkent Astana'da Tengiri Otel'de yönetici olarak çalışmaktadır ve AHISKA Gazetesi'nin Astana sorumlusudur.
 
Kazakistan Halklar Asamblesi, Kazakistan’da yaşayan bütün etnik-kültürel cemiyet için  barış ve uyumun sağlam bir temelidir. Halklar Asamblesi, ekonomik reformlar, siyasi ve sosyal alanlarının modernleşme sürecinde önemli katkılarda bulunmaktadır. Halklar Asamblesi, Kazakistanlılarda birlik, hoşgörü ve vatanseverlik gibi duyguların oluşmasını sağlamaktadır.
 
Astana Halklar Asamblesi'nin yıllık kongresine ait farklı fotoğraflara ulaşmak için ASKER PRİYEV'in facebook sayfasına ait bu linkin tıklanması yeterli olacaktır. 
 
alt
 
9. TKG üyesi ASKER PRİYEV''in de (sağdan 5.) üyesi olduğu Kazakistan Halklar Asamblesi, 820’den fazla etnik-kültürel cemiyeti bütünleştirerek, toplumsal hoşgörünün anahtar unsuru olmakta ve devlet ile sivil toplumu bir araya getirmeyi amaçlamakta olan bir yapıya sahiptir.  Dünyada başka örneği olmayan bu kurum, bir nevi halk diplomasisi görevi görmektedir.
 
Türk Kazak haber sitesinde yayınlanan  Asatana halklar Asamblesi hakkındaki ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşmak mümkündür.
 
alt
 
Kazakistan Halklar Asamblesi, 20 yıllık çalışma döneminde, merkezdeki ve taşradaki icrai kurumların etnisiteler arası gelişim konusundaki çalışmalarını koordine eden üst organ durumuna gelmiştir.. Asamble’nin 9 temsilcisi, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi’nde etnik grupların çıkarlarını temsil etmektedir.
 
Bugün itibariyle, Kazakistan’daki 88 okulda etnik grupların dillerinde eğitim verilmektedir.. 195 etnik eğitim merkezi ve dil okulu açılmıştır. 108 okulda ise 22 etnik grubun dili ayrı bir ders olarak okutulmaktadır.
 
Rus, Uygur, Özbek ve Kore gibi etnik gruplara ait 14 tiyatro serbest faaliyet göstermektedir. 11 etnik grup dilinde basılan 35 yayın organı okuyucularının hizmetine sunulmaktadır. Bunların birçoğunun finansmanı devlet bütçesinden sağlanmaktadır. Asamble bünyesinde Gazeteciler Kulübü de faaliyet göstermekte. Bu Kulüp, etnisiteler arası gelişmeleri inceleyen bir kurumdur.
 
Ayrıca etnisiteler arası ilişkileri irdeleyen ve analizini yapan Etnisitelerarası İlişkileri Araştırma Merkezi de faaliyet göstermektedir.