10. TKG üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU (sol başta) Giresun Üniversitesi tarafından 16-18 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenen "Cengiz Aytmatov" sempozyumuna Aytmatov'un kızkardeşi ve oğlu ile birlikte katıldı.
Giresun şehrinde 16-18 Kasım 2015 arası tarihlerde büyük yazar Cengiz Aytmatov’un anısına ve 12 Aralık'taki doğum gününe adanan “Isık-Göl’den Karadeniz’e Beyaz Gemi” konulu sempozyum düzenlendi.
16 Kasım 2015 Pazartesi günü Üniversitenin Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenecek olan "Uluslararası Cengiz Aytmatov'u Anma Sempozyumu ve Cengiz Aytmatov Ödül Töreni"ne ait duyuru ve davetiye örneğine ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olacaktır.
Sempozyumun açılış töreni ve ilk otumlar hakkında ayrıntılı bilgiler Giresun Üniversitesi'nin web sayfasında yayınlanmaktadır. Bu linki tıklayarak habere ulaşmak mümkündür.
Yeni Giresun Gazetesinde yayınlanan sempzoyumun fotoğraflı haberine ulaşmak için bu linkin ziyaret edlmesi gerekmektedir.
Türkyurdu Haber sitesinde yayınlanan habere ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olcaktır.
Uluslararası Cengiz Aytmatov sempozyumuna Kırgızistan'dan katılan konuklar arasında ünlü yazarın kız kardeşi Roza Aytmatova, oğlu Askar Aytmatov'da yer aldı. sempozyua ayrıca, SSCB Halk Rejisörü Bolot Şamşiyev, Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Abdıldajan Akmataliyev, Kazakistan ve Kırgızistan’ın Halk Yazarı Muhtar Şahanov katıldı.
10. TKG üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU, Cengiz Aytmatov- Isık-Göl’den Karadeniz’e Beyaz Gemi” konulu sempozyumda konuşma yaparak, Aytmatov'un edebi kişiliği ve Manas Destanı konusunda bilgi sundu.
Biyografi net interet sitesinde yayınlanan ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşılmaktadır.
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Kaya, bu sempozyumun Türkiye’de Karadeniz kıyısında Cengiz Aytmatov’un “Beyaz gemi” eserine dayalı film çekme konusundaki büyük ve uzun vadeli projenin başlangıcı olduğunu belirtti. Bayram Kaya yaptığı konuşmada; “Cengiz Aytmatov zamanında “Beyaz gemi” filmini Türkiye’de çekilmesi için rızasını ve iznini vermişti. Yazar 80. yıldönümünü kutladıktan sonra, bu fikri ele almak istemişti. Bu nedenle de filmi çekmek istiyoruz, çünkü bize vasiyet olarak kaldı”, diye ifade etti. Bu kapsamda, Mayıs 2016’da Giresun’da Türk işadamlarının katılımıyla Cengiz Aytmatov’un anısına adamış ikinci konferans gerçekleşecek. 2016 yılının sonbaharında ise filmin çekimlerinin başlatılması planlanmaktadır.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise, sempzoyumda yaptığı konuşmada Cengiz Aytmatov’un eserlerini tüm dünyada okunduğunu ve ezbere bilindiğini vurguladı. Aygün Attar konuşmasında , “Aytmatov hiçbir zaman “Manas”ı unutmamamızı "yazdı ve biz de unutmayız. Cengiz Aytmatov, Tolstoy ve Shakespeare gibi büyük bir yazardır. O bütün Türk dünyasının büyük bir yazarıdır”, ifadesini kullandı.
Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatova yaptığı konuşmada yazarın çocukluğu, anne babası ve yakınları hakkında anlattı ve sempozyumun organizatörlerine teşekkür etti. Ayrıca, yazarın oğlu Askar Aytmatov ve arkadaşu Muhtar Şahanov birer konuşma yapara anılarını paylaştılar.
Sempozyumda söz alan konuşmacılar, büyük yazarın hayatı, eserleri ve Türk Dünyası için önemine vurgu yapana sunumlar yaptı.Sempozyumda Kırgız, Kazak ve Türk heyetlerinden yaklaşık 15 kişi konuşma yaptı.
Sempozyumun kapanış oturumu ve ödül töreni hakında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Üniversitenin web sayfasına ait bu linkin ziyaret edilmesi önerilmektedir.
Kaganat internet sitesinde yayınlanan Cengiz aytmatov Sempzoyumu haberine bu linkten ulaşmak mümkündür.
TOBB tarafından Ankara ve İstanbul illerinde düzenlenen 10. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Kırgızistan'da katılan TEMİRLAN SARLYKBEK UULU Hacettepe Üniversitesi mezunudur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesind eYükske lisan yapmıştır. Toplu yemek üretimi, mobilya sektöründe fason imalat yapan ve bilgisayar kursu ile dil kursları düzenleyen şirketler sahibidir. Geliştirmiş olduğu Kozu Grill markası ile ABD’de bayilik vermiştir. Dağ oteli ile turizm işletmeciliği yapmaktadır.
TEMİRLAN SARLYKBEK UULU, Manas Destanı günümüz Türkçesine uyarlamış, İngizce, Rusca ve Türkçe olarak yayınladığı Manas Destanı için ABD ve Türkiye'de tanıtım toplantıları düzenlemiştir.
Manas Destanını kitabının Ankara 'da yapılan tanıtım toplantısı TKG web sayfasında yayınlanmaktadır. Tanıtım toplantısısnın fotoğraflarına ve ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşmak mümkündür: