alt

1. TKG programına Makedonya temsilcisi olarak katılan KEMAL NAZIM (sağda) ve 2. TKG üyesi CEHDİ ŞEH (ortada) TİKA tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamlanan  Ustruga Mustafa Kebir Celebi Camii'nin yeniden ibadete açılmasını memnuniyetle karşıladı ve TİKA Başkan Yardımcısı ALİ MASKAN'a (solda)  içtenlikle teşkkür ettiler. 

1. TKG üyesi KEMAL NAZIM  MATİB  (Makedonya Türk İşadamları Birliği) Başkanı ve MATUSETİB (Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği) Genel Sekreteri  olara görev yapmaktadır. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara, Nevşehir ve  ve Kayseri'de düzenlenen 2. TKG programına katılan CEHDİ ŞEH mobilya üretmektedir ve ürünlerini  bölge fuarlarında sergilemektedir. 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya İslam Birliği, Struga'daki Mustafa Kebir Çelebi Camii'nin restorasyon çalışmalarının başlatılması için hazırlanan yer teslimi anlaşmasını 24 Haziran 2014 tarihinde imzalamıştı.

İslam Birliği'nin başkent Üsküp'teki merkezinde düzenlenen toplantıya, İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, TİKA Üsküp Ofis Koordinatörü Teoman Tiryaki, Struga Müftüsü Salim Süleymani, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Ataşesi Seyfettin Ersoy, her iki kurumun temsilcileri ile restorasyon çalışmalarını üstlenecek firma yetkilisi katılmıştı.

Yeni Balkan Gazetesinde yayınlanan restorasyon anlaşması haberine ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olacaktır. 

Bir yıldan biraz fazla bir sürede tamalanan yenileme çalışmaları bölge halkı tarafından sevinçle  karşılandı. 

alt

TOBB tarafından Ankara, Bursa ve İstanbul illerinde düzenlenen 1. Türkçe Konuşan Girişimciler programına katılan KEMAL NAZIM   Jupa Belediyesi, Dılgaş Köyünde TİKA tarafından yeni yapılan  Necati Zekeriya İlköğretim Okulu'nun açılış törenine katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün baba/dede ocağı Kocacık  bölgesinde bulunan ve Türk şair ve yazarı  Necati Zekeriya'nın adını taşıyan  ilköğretim okulu   öğrencileri ile  selfi/özçekim denemesi yapan  KEMAL NAZIM   Atatürk'ün genç hemşehrileri ile mutlu ve neşeli bir anı paylaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan Makedonya'nın Merkez Jupa beldesine bağlı Dılgaş köyündeki Necati Zekeriya İlköğretim Okulu'nun yeni binası 14 Kasım 2015 Cuma günü törenle hizmete açıldı.

Yeni Balkan Gazetesinde yayınlanan fotoğraflı habere bu linkten ulaşmak mümkündür.

Okulun açılışına TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Debre Belediye Başkanı Ruzhdi Luta, Merkez Jupa Belediye Başkanı Ariyan İbrahim, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, köy halkı ve diğer davetliler katıldı.

Merkez Jupa Belediye Başkanı Ariyan  İbrahimdesteklerinde dolayı TİKA'ya ve Türkiye'ye teşekkür ederek, "Allah bizi Türkiye'siz ve TİKA'sız bırakmasın. Kuvvetli bir Türkiye varsa, biz de güvenli bir şekilde burada yaşayabiliriz. Maddi destek olmasa bile manevi destekleri bizim için çok önemli" dedi.Ariyan 

Timeturk sitesinde yayınlanan açılıoş töreni haberine ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir. 

Makedonya'nın güneybatısındaki Merkez Jupa, ülkedeki iki Türk belediyeden biri. Belediye sınırları içerisinde bulunan Dılgaş köyü ise 300 nüfuslu bir yörük köyüdür.  Dılgaş köyündeki okulda ilköğretim 1. sınıftan 5. sınıfa kadar 25 öğrenci Türkçe eğitim alıyor.

1970 yılında inşa edilen eski okul binasında su tesisatında, kanalizasyonunda, çatısında ve ısınma sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle bugüne kadar okuldaki eğitim son derece zorlu koşullarda yapılıyordu.

Makedonya'daki Türk azınlığa yönelik olarak TİKA desteği ile gerçekleşen çalışmalarla ilgili farklı fotoğraflara ulaşmak için 1. TKG üyesi KEMAL NAZIM'ın facebook sayfasının ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Kocacık Köyünde bulunan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün baba/dede evi de  TİKA tarafından aslın auygun olarak  yeniden inşa edilerek 19 Mayıs 2014 tarihinde  müze-anı evi olarak hizmete açılmıştı.  

Milliyet Gazetesinde yayınlanan  Atatürk'ün baba/dede evi müzesininin açılış haberine ulaşmak için bu linkin tıklanması yeterli olacaktır.