alt

14. TKG programına Kırım temsilcisi olarak katılan ASLAN ÖMER KIRIMLI (sağda) 7 Kasım 2015 Cumartesi günü ABD'nin başkenti Washington D.C.'de Ukrayna Kırımı anısına yaptırılan anıtın açılış törenine katıldı. 

alt

Dünya Ukraynalılar Kongresi ulaslararası toplumunun desteğiyle  Holodmor kurbanlarının anısına saygı olarak Washington D.C.'de yaptırılan anıt 7 Kasım 2015  Cumartesi günü düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine ABD'de yaşayan çok sayıda Ukraynalı, Kırımlı ve barış sever ABD'liler katıldı.  

Holodomor  ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın yok olduğu olaylara verilen addır. Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir.

Holdomor konusunda ayrıntılı bilgilere bu linkten de ulaşılmaktadır. 

Holodomor'un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır.[2] Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalar karşısında tarım üretiminden vazgeçerek, üretimi durdurmuştur. Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, "anti-kolhoz" hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.

Ukraya Kırımı (Holodomor) konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi öneirlmektedir.

alt

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 2015 yılının Mayıs ayında kabul ettiği kararla Kırım’dan Sorumlu Devlet Ajansı Başkanlığına ASLAN ÖMER KIRIMLI’yı  (sağda) atamıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı ve  14. TKG  programı  katılımcısı ASLAN ÖMER KIRIMLI Kırım Halkının  özgürlük mücadelesine dünya ülkelerinin de  dikkatini çekmek için çeşitli çalışmalar yürütümektedir. 

alt

Dünya Ukraynalılar Kongresi, uluslararası toplumunu, Stalin rejimi tarafından 1932-1933 yıllarında yapılan Holodomor’u Ukraynalıların soykırım olarak tanımaya çağırdı.

Holodomor'u şu an 26 ülke ve 1 uluslararası kuruluş, soykırım olarak tanımaktadır. Ukrayna'da her yılın kasım ayının son Cumartesi günü, Holodomor kurbanlarını anma günüdür.

Washington’da Holodomor kurbanlarına anıt açılısında konuşan Dünya Ukraynalılar Kongresi Genel Sekreteri Stefan Romaniv, dünya topluluğuna seslenerek Sovyet Birliği zamanında Ukrayna’da suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle milyonlarca insanın öldüğü Holodomor hakkında bilgileri paylaşmaya ve Holodomor’u Ukraynalıların soykırım olarak tanımaya çağırdı.

Holodomor kurbanları anısına yaptırılan anıtın açılış haberine bu linkten ulaşmak mümkündür.