alt

10. TKG programına Almanya'dan katılan SEMİH KURTULUŞ (solda)  İran Almanya Ekonomik İşbirliği toplantısı için 2 EKim 21015 Cumartesi günü gittiği İran'da dönem arkadaşı HOSSEIN MEHRDAD ARIAN (sağda)  ile buluştu. 

Almanya ekonomik heyeti 3 Ekim 2015 Pazar günü İran Serbest Ekonomik Bölge yöneticileriyle Tahran'da bir araya gelip, görüştüler.

İran İslam Cumhuriyeti ekonomi bakan yardımcısı ve İran Teknik ve Ekonomi Yardımlar ve Yatırım Kurumu Başkanı Muhammed Hazai bu ortak komite toplantısında yaptığı konuşmada, yabancı yatırımcılarının yüzde yüz hisse ile İran'da yatırım yapabileceklerini, buna ilaveten özel serbest ekonomik bölgelerde yatırım teşvikleri ve imtiyazlara sahip olacaklarını söyledi.

İran Turkish Radio (IRIB World Service) internet sayfasında yayınlanan haberin ayrıntılarına ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi önerilmektedir.

alt

TOBB tarafından düzenlenen 10. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Almanya'dan katılan  SEMİH KURTULUŞ, Hannover yakınlarında hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirket sahibi.  İşe yerleştirme, esnek işgücüne yönelik çalışmalar yapmakta ve şirketlere dönemsel işgücü sağlamaktadır. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara ve İstanbul illerinde düzenlenen 10.TKG programına İran'ın başkenti Tahran'da katılan HOSSEİN ARİAN,  temizlik makineleri ithalatı  yapan şirket sahibidir. Ege Bölgesinde İzmir yakınlarında  üretim yapan makine üreticilerinin temsilciliğini yapmaktalar. İran Ticaret Sanayi ve Madenler Odası üyesidir. Yarı zamanlı olarak İzmir'e yaşamaktadır. Ege Bölgesi İran İşbirliği Derneği kurucu başkanıdır. 

ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında  İran'ın nükleer programına ilişkin Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülen müzakerelerde 14 Temmuz 2015'de  anlaşma sağlanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti. 

Söz konusu gelişme, İran'ın Batıya açılması noktasında büyük önem taşıyor. Zira, İran'a uygulanan ambargoların kaldırılması, bu ülkeyle 5+1 grubu arasında 12 yıldan bu yana süren nükleer müzakerelerin ana konularından biriydi. 

Anlaşmanın ardından, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, İran ile varılan anlaşmanın ardından ilk Batılı siyasetçi olarak Alman iş adamları heyeti ile 19 Temmuz 2015 tarihinde  Tahran'a giderek İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmıştı.

Ekonomik İşbirliği toplantısında iki ülke arasında bankacılık alanında da iş birliği yapılması gündeme gelmiş ve Tahran ve Berlin hükumetlerinin Ortak Bankacılık Komitesi kurma kararı aldığı bildirilmişti. 
 
Haberler Com internet sitesinde yayınlanan görüntülü haberin ayrıntılarına bu linkten ulaşmak mümkündür.

İran'a mali ve siyasi yaptırımların kalkması, Almanya ekonomisi için de yeni bir pazar anlamına gelmektedir. Özellikle makine, otomotiv, raylı araç üreticileri ve küçük aile şirketleri açısından İran'da yeni ticaret fırsatları olacağı düşünülmektedir. 

Almanya'nın ihracatında 50'nci, ithalatında ise 82'nci sırada yer almaktadır. Almanya ile İran arasında 201 yılında yaklaşık 2,7 milyon Euro  olarak gerçekleşen  dış ticaret hacminin orta vadede 10 milyar Euro'ya ulaşabileceği beklenmektedir.

Akşam Gazetesinde yayınlanan habere  ulaşmak için bu linkin tıkllanması yeterli olacaktır.

Başta Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya olmak üzere Avrupa Birliği'nin gelişmiş ekonomileri İran'a uygulanan yaptırımların kalkması öncesinde ülke ile olan ilişkilerini kuvvetlendirerek, buradaki yatırımlarda ön sırayı kapmaya çalıştıkları gözlemlenmektedir. İran'la sağlanan nükleer anlaşmanın ardından yaptırımların kalkması beklentisi, batılı şirketleri harekete geçirdi. Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın özellikle enerji, ulaştırma ve madencilik sektörlerinde büyük yabancı yatırım gerçekleşmesi beklenmektedir. 

Almanya Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nin Ekonomik Bakanı olan NİLS SCHMİD,  8 Eylül 2015 tarihinde İran’ın İsfahan Kenti Valisi ile görüşmesinde, "İsfahan’a gelmekten turizm ve ekonomik alanlarda Baden Württemberg Eyaleti ve İsfahan arasındaki  işbirliğinin artırılmasını amaçladığını belirterek, adı geçen eyaletin geçenlerde metro işaatı alanında İsfahan’la iyi ilişkiler içinde olduğunu" ifade etti.

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanı NİLS SCHMİD İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı ile 6 Eylül 2015 tarihinde Tahran'da yaptığı görüşmede, “İran ile işbirliği yapabilen küçük ve orta boyutlu birçok Alman şirketi vardır ve bunlar İranlı şirketlerle işbirliği içerisine girebilir. Bu aşamada Almanya otomotiv ve tıp malzemeleri konusunda İran ile ortaklık yapabilir” dedi.