Kırgızistan’da Kurulacak  Organize Sanayi Bölgelerinin Geliştirilmesi ve İşletilmesine İlişkin İşbirliği ve İyi Niyet Çerçeve Protokolü 10. TKG üyesi ve JIA İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU  ve  OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı ORHAN AYDIN Tarafından imzalandı.

OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile Kırgızistan JIA İş Adamları Derneği arasında, "Kırgızistan’da Kurulması Planlanan Organize Sanayi Bölgelerinin Geliştirilmesi ve İşletilmesine İlişkin İşbirliği ve İyi Niyet Çerçeve Protokolü"  28 Temmuz 2015 Salı günü Ankara'da OSTİM Merkezinde imzalandı.

alt

Kırgızistan’ın önceki dönem Dışişleri Bakanı ASKAR  AYTMATOV (solda) ve 10. TKG programı katılımcısı  TEMİRLAN SARLYKBEK UULU, Kırgızistan JİA İşadamları Derneği adına OSTİM başkanı ORHAN AYDIN'a Kırgız kalpağı, Manas Destanı kitabı ve çeşitli armağanlar sundu. 

OSTİM'in web sayfasında yayınlanan imza töreni haberinin ayrıntılarına ve farklı fotoğraflara ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Özellikle küçük, mikro ve orta ölçekli işletmelerden oluşan Organize Sanayi Bölgelerinin, planlanması, tecrübe paylaşımı, inşaatı ve işletimi ile kurulacak bölgenin gelişimi konusunda ortaklıklar yapma konusunu içeren protokol, OSTİM OSB Yönetim Binası’nda 28 Temmuz 2015 Salı günü düzenlenen törenle imza altına alındı.

TKG programlarına baştan bu yana büyük destek veren ve katkı sunan  OSTİM Yatırım AŞ Koordinatörü ABDULLAH ÇÖRTÜ'de (soldan 2.) protokol imza törenine katılarak, konuklarla yakından ilgilendi. 

Protokole, OSTİM OSB adına Yönetim Kurulu Başkanı ORHAN AYDIN (ortada), Kırgız tarafı adına JIA Yönetim Kurulu Üyesi ve 10. TKG programı katılmcısı TEMİRLAN SARLYKBEK UULU (solda), gözlemci olarak da Kırgızistan’ın önceki dönem Dışişleri Bakanı ASKAR  AYTMATOV (arkada) imza attı. 

JIA Yönetim Kurulu Üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU törende yaptığı konuşmada, Kırgızistan’ın, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya’nın kurduğu gümrük birliği ülkeleri arasına girdiğini hatırlattı. Her iki ülke için sanayileşme, üretim ve ticaretin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Uulu, “Ülkenin ekonomisini, geleceğini, yaşam standartlarını belirleyen en önemli unsur üretim ve ticarettir.  Dolayısıyla Kırgızistan, sanayi bölgelerinin kurulmasına ihtiyaç duyuyor. Bu amaçla, JIA olarak Kırgızistan’da sanayi bölgelerinin organize edilmesi, yapılması, dünya standardına uygun bir üretim gerçekleştirilmesi amacıyla, OSTİM’den bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini almayı düşünüyoruz.” dedi.

alt

OSTİM Yatırım AŞ Koordinatörü ABDULLAH ÇÖRTÜ (soldan 5.) ve 10. TKG grubu üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU (soldan 7.), beş yıl sonra  imza töreninde yeniden görüşme fırsatı buldular.

Kırgızistan JİA İşadamları Derneği ve OSTİM arasında  İşbirliği Protokolü'nün  imza törenine ait  gazetetelerde yayınlanan haberlerin örneklerine ve farklı fotoğraflara  10. TKG üyesi TEMİRLAN SARLYKBEK UULU'nun facebook sayfasından ulaşmak mümkündür.

TOBB tarafından düzenlenen 10. Türkçe Konuşan Girişimciler programına Kırgızistan'da katılan TEMİRLAN SARLYKBEK UULU Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Toplu yemek üretimi,  mobilya sektöründe fason imalat yapan ve bilgisayar kursu ile dil kursları düzenleyen şirketler sahibidir. Geliştirmiş olduğu Kozu Grill markası ile ABD’de bayilik vermiştir. Dağ oteli ile turizm işletmeciliği yapmaktadır. 

2015 yılınd a Kırgız Halk Destanı  MANAS'ın önemli bölümlerinin günümüz Türkçesine çevirisini yaparak, aynı kitap içinde Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde yayınlanmasını kendi olanakları ile sağlamıştır.

Kırgızistan-OSTİM arasında İşbiriği Protokülü imzalanması basında da yer aldı. 29 Temmuz 2015  Çarşamba günü farklı gaztelerde yayınlanan haber örneklerine erişmek için OSTİM basın albümünün linkinin tıklanması yeterli olacaktır.

Protokole göre, JIA tarafından talep edilmesi halinde; OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, yatırım, alt yapının kurulması, elektrik enerjisi, su şebekesi ve kanalizasyon, atık su geri dönüşüm istasyonları, kaldırım ve yolların yapımı, telefon hatlarının çekilmesi, lojistik hizmetleri konuları için, proje kapsamında bir finansal plan hazırlayacak. OSTİM, proje kapsamında, kendi teknik ve finansal yeterliliği için gerekli tüm veri, bilgi ve referansları sunacak.

alt

Kırgızistan tarafı, Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması ile ilgili tüm kolaylığı sağlayacak, alan tahsisi de dahil olmak üzere; gerekli resmi görüşmeleri yapacak ve/veya yapılmasını sağlayacak. OSTİM, Kırgızistan’daki yatırımcılara teşvik, hibe ve fon sağlanması ile ilgili danışmanlık ve destek hizmeti de verecek.