Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantısı

Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantısı-kurultay, 27 türk asıllı milletin katılımıyla 11 Ağustos 2014 tarihinde  Macaristan’ın Bugac kasabasında yapıldı.

alt

Her iki yılda bir olmak üzere,  2008 yılından beri düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını, Macaristan Meclis Başkan Yardımcısı ve Kurultay'ın hamisi Sandor Lezsak yaptı.

Kurultay'da 20 metre çapında kurulan çadıra Atilla ismi verildi. Katılımcıların ilgiyle ziyaret ettiği çadırda, Hun ve Türk tarihi resimlerle tanıtıldı. Konaklamak isteyen katılımcılar için ise irili ufaklı yüzlerce geleneksel Oba çadırı kuruldu. 

Kurultay'da gündüz programlarında at ve silah gösterileri yapıldı. Göçebe kavimlerin gelenekleri, eğlenceleri ve yaşam şartları canlandırıldı. Akşam programlarında ise Kurultay'a katılan milletlerin temsilcileri konserler ve gösteriler düzenledi.

Çeşitli coğrafyalardan programa katılan Hun ve Türk kökenli katılımcılar, kendi yörelerini tanıtan standlar kurdu ve kültürlerini birbirlerine tanıtma fırsatı buldu. Programa yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

HaberlerCom İnternet Gazetesinde yayınlanan haberin detaylarına bu linkten ulaşmak mümkündür.

alt

Lezsak, Kurultay'ın yeni anlamlar kazandığını belirterek, "Kurultay, buluşma, toplanma, iletişim, el birliği, akrabalık bilinci, güven, atalar, doğaya saygı, geleceğe olan sorumluluk, yaşayan gelenek yani kısaca ahlakın ta kendisi demektir. Macaristan hükümeti, doğuya açılım politikasını bu tür programlarla destekledi" dedi.

Kurultay ile ilgii video görüntülerine  bu linkten ulaşmak mümkündür.

alt

TRT Avaz Kanalının facebook sayfasında yayınlanan görüntülere bu linkten ulaşmak mümkündür.

Türkiye'den katılan Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı (UKİD) Musa Serdar Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Macaristanhükümetinin doğuya açılım politikasını hayata geçirmek için Kurultay iyi bir fırsat. Macaristan hükümeti Kurultay ile doğudaki akrabaları ile tekrar buluşmayı amaçlıyor" diye konuştu.

alt