alt

1. Dünya Göçebe Oyunları Kırgızistan'ın ev sahilğinde 9 Eylül 2014 tarihinde başladı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, açılış töreninde Kırgız ekibi ile yürüdü.

Issık Gölü bölgesindeki tatil merkezi Çolpon Ata kentindeki 7 bin seyirci kapasiteli hipodromda gerçekleştirilen ve göçebe topluluklarının milli spor geleneklerini geliştirmeyi ve tanıtmayı amaçlayan 1. Dünya Göçebe Oyunları açılışını Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev yaptı.

Oyunların açılışında hipodrom ile gölün arasındaki kıyı kenarında yer alan sahnede milli Kırgız kıyafetli genç kızların dans gösterisine, sahne arkasında kurulan beş farklı boyuttaki piramit ekranlarında göçebe yaşam kültürü, Kırgızların tarihçi ve edebiyatçılarının resimlerinin yanı sıra spor geleneklerin üç boyutlu videoları eşlik etti.

Dans gösterilerinin yanı sıra gecede, göçebe toplulukların yaşam biçimleri, yaşam mücadelesini anlatan sunumlar yapıldı. Daha sonra gençler oyunlara katılan ülkelerin bayraklarını taşıdı. Kırgızistan spor grubu kafilesinin başında Cumhurbaşkanı Atambayev yürüdü.

En Son Haber internet gazetesidne yayınlanan görütülü habere erişmek için bu linkin ziyaret edilmesi önerilmektedir.

alt

1. Dünya Göçebe Oyunları açılış töreninde Kırgız ulusal marşının okunmasının ardından havai fişek gösterileri yapıldı.

TRT Avaz Kanalının facebooks ayfasında yayınlanan videoya bu linkten ulaşmak mümkündür.

1. Dünya Göçebe Oyunlaraı kapsamında, hipodromda, "Ruh Ordo" Kültür Merkezi'nde ve 200 geleneksel Kırgız çadırının kurulduğu Kırçın adlı yaylada  kök börü (oğlak kapmaca), Kırgız güreşi, alış (güreş), oodarış (at sırtında güreş), at çabış, corgo salış (rahvanlı koşu), kız kuumay (kız kovalamacası), kunan cabış (uzun mesafeli at koşusu), toguz korgool (dokuz taş kumalak oyunu) yarışmaları yapıldı.

alt

Türkiye 1. Dünya Göçbe Oyunlarına kalabalık bir ekiple katıldı.

Türk Kırgız Haber Gazetesinde yayınlanan  fotoğraflı habere bu inkten ulaşmak mümkündür.

alt

Dünya Göçmen Oyunları Açılış Töreninin görkemli fotograflarına bu linkten ulaşmak mümkündür.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ev sahipliğinde düzenlenen 1. Dünya Göçebe Oyunları, madalya töreniyle sona erdi. Törende, oğlak kapmacada (kök boru) birinci olan Kırgızistan takımına 60 bin dolar, ikinci olan Kırgızistan takımına 20 bin dolar ve üçüncü olan Rusya Federasyonun'dan Altay takımına 10 bin dolar verildi.

Ödül töreninin ardından yapılan ışık gösterisi ve yerli ve yabancı sanatçıların verdiği konserle devam eden kapanış töreni, Kırgızistan milli marşının okunmasıyla son buldu.

alt

Çolpon Ata'daki 1. Dünya Göçebe Oyunlarına Kırgızistan, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Moğolistan, Tacikistan, Litvanya, Tataristan, Çuvaşistan, Başkortostan, ABD ve Brezilya'dan 300'den fazla oyuncu katıldı. 9 oyun dalının çoğunda birinciliği elde eden Kırgızistan'ın 55 madalya aldığı oyunlarda, Kazakistan 28, Türkmenistan 6 ve Tacikistan 4 madalyayla ülkelerine döndü.

Oyunlara en kalabalık spor grubuyla katılan ülkeler Kırgızistan, Türkiye ve Kazakistan oldu.

Tarihinde ilk kez bu büyüklükte bir spor etkinliğine ev sahipliği yapan Kırgızistan, 1. Dünya Göçebe Oyunları için 3 milyon dolar harcadı.

Bişkek'te 2012'de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi zirvesinde üye ülkeler Kırgızistan, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları tarafından 1. Dünya Göçebe Oyunları'nın Kırgızistan'da yapılması kararlaştırılmıştı.

Haber 7 Com internet sitesinde yayaınlanan 1. Dünya Göçebe Oyunlaraının kapanış töreni ile ilgili görüntülü habere bu linkten ulaşmak mümkündür.

alt

1. Dünya Göçebe Oyunlaraının facebook sayfasına erişim için bu linkin ziyaret edilmesi önerilmektedir.