Kosova'da 8 Haziran 2014 Pazar günü yapılan erken genel seçimlere  Türkçe Konuşan Girişimciler Programı katılımıcısı üç değerli arkadaşımız üç farklı siyasi parti listesinden milletvekili adayı olarak katıldılar.

alt

Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) Prizren Şube Başkanı CEMİL LUMA 5-10 Nisan 2006 tarihinde TOBB'un konuğu olan Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı heyetinde Prizren Esnaf Derneği Başkanı olarak yer almıştır.

Değerli arkadaşımızı Kosova'daki Türk toplumunun güçlenmesi konularındaki özverili çalışmaları nedeniyle kutluyor, siyaset alanındaki çabalarını takdirle izliyoruz. 

alt

Kosova'da halen iktidarda olan  ve Arnavut nüfusun temsilcisi olan Kosova Demokrasi Partisi (PDK)  listesinden aday olan İRFAN FUSHA 9. Türkçe Konuşan Girişimciler Programına katılmıştır. 

Süt ürünleri, marmelat, turşu vb gıda üretimi ile şampuan ve çeşitli temizlik malzemeleri üretimi yapan şirket sahibi olan 9. TKG üyesi İRFAN FUSHA  aynı amanda alışveriş merkezi yatırımcısı, gıda ürünleri konusunda toptan ve perakende satış yapan  büyük mağaza sahibidir.   Kosova Ekonomi Odası ve Prizren Esnaf Derneği Üyesidir. 

9. TKG grubu üyesi değerli arkadaşımızı, iş hayatındaki bşarılara ek olarak, Kosova'nın geleceği için   siyasette  görev alma niyeti ve çabası nedeniyle kutluyor, başarılar diliyoruz.

alt

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)  adayı olarak milletvekii seçimlerine katılan ERGİN SUNGUR, 14. Türkçe Konuşan Giri,şimciler Programına katılmıştır.  

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren dış cephe kaplama imalatı ve uygulaması yapan aile şirketinde üst düzey yönetici olan 14. TKG üyesi ERGİN SUNGUR Kosova-Türkiye Ticaret Odası üyesidir.

14. TKG grubu üyesi değerli arkadaşımızı Kosova'daki Türk toplumunun güçlenmesi konusundaki gönüllü çabaları nedneiyle kutluyoruz. Çeşme Kültür Derneği Başkanı olarak  Kosova'daki Türk gençliğini harekete geçiren başarılı sosyal faaliyetler ve Türkiye'deki yerel yönetimlerle ve STK'lar ile kurduğu güçlü ilişkiler nedeniyle teşekkür ediyor ve başarılar diliyoruz. 

alt

Kosova'da 7 Mayıs 2014 tarihinde Meclisin lağvedilmesi sonucu erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Kosovalı liderler, Kosova Silahlı Güçleri'nin kurulması için mecliste yapılan başarısız girişimlerin ardından meclisin lağvedilmesi ve erken seçim yapılması kararı almıştı.

8 Haziran 2014 Pazar günü yapılan ve Kosova meclisindeki yeni oluşumu belirleyen milletvekii seçimlerde beşi Sırp, altısı Boşnak ve ikisi Türk olmak üzere toplam 30 siyasi hareket ve 1235 aday yarıştı. 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Avrupa'non en genç ülkesi Kosova'nın 5. genel seçimleri tamamlanmış oldu.

Ülkedeki en köklü Türk siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), seçimlere toplam 50 milletvekili adayı, Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) de  24 milletvekili adayı ile katıldı.

Halen koalisyon ortağı olan ve MAHİR YAĞCILAR'ın Genel  Başkanlık görev,ini üstlendiği Kosova Türk Demokrat Partisi KDTP 8 Haziran 2014 seçimlerinde iki milletvekili kazandı.

Seçimelerin öncesindeki siyasi durum hakkında i Dünya Gaztesi inernet sitesinde yayınlanmakta olan detaylı bilgi için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Seçim sonrası değerlendirmeler için Uluslarası Politika Akademsisi'nin internet sitesindeki analize  bu linkten erişim mümkündür.

SETA Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının internet sitesindeki  seçim analizine ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

8 Haziran 2014 erken genel seçim sonuçları incelendiğinde 798 seçim merkezinde gerçekleşen  oy kullanma işlemine  oy kullanma hakkına sahip 1,78 milyon seçmenin önemli bir kısmının katılmadığı anlaşıldı.

Üç farkli siyasi partinin listesinden aday olan TGK üyelerimiz  maalesef istedikleri sonucu elde edememişlerdir. Kendilerine  geçmiş olsun diyor ve siyasi alandaki mücadelelerinin devamını bekliyor ve başarılar diliyoruz.