alt

15. TKG üyesi MECBURE EFRAİMOVA  (sağdan 2.)  "Deliorman Türklerinin Düğün Gelenekleri" adlı kitabın tanıtılması için, Bulgaristan'ın Ruscuk şehrinde 31 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen etkinlikte sunum yaptı.

15. Türkçe Konuşan Girimciler Programına Bulgaristan'dan katılan MECBURE EFRAİMOVA'nın kurucu başkanı olduğu  Güneş Türkiye İle İlşkiler Kültür Derneği tarafından; "Bulgaristan Türkleri ve Adım adım Türkiye" projesi çerçevesinde düzenlenen  "Hayallerim" konulu 3. Bilgisayar Yarışmasının ödül töreni ve "Deliorman Türklerinin Düğün Gelenekleri" kitabının  tanıtım etkinliği  Ruscuk Üniversitesi Kaneff Kültür Merkezinde 31 Mayıs 2014 Pazar günü yapıldı.

İki bölümde gerçekleşen etkinlik "Deliorman Türklerinin Düğün Gelenekleri" kitabının tanıtımıyla başladı.  15. TKG üyesi MECBURE EFRAİMOVA, söz konusu kitabın ayzarlaraından biri olarak, slayt gösterisi eşliğinde, bu projenin  amaçlarını,  27-31 Ağustos 2013 tarihlrinde bölgede yapılan saha araştırmalarını anlattı ve kitabın yazarlarını tanıttı.

alt

Projenin araştırma ekibnd egörev alan Mecbure EFRAİMOVA, Desislava TİHOLOVA, Fatma Reyhan ALTINAY, Hüseyin YALTIRIK ve Veysel BAYRAM sadece düğün gelenekleri araştırmalarınla kalmamış, yerel türküleri kayıt altına almıştır. Ayrıca  bu yöredeki  Türk milli kıyafetlerini de araştırıp,toplumda yerleşik diğer gelenekler hakkında da bilgi toplamışlardır.

Kitabı tanıtım töreninde söz alan Prof. Dr. Dimitrina İGNATOVA  yaptığı konuşmada; "Deliorman Tüklerinin Düğün Gelenekleri kitabının daha ilk sayfalarından itibaren  büyülü bir masla adalmış gibi oldum" diyerek,  Deliorman Türkleirnin Düğün törenlerinin, güzellik ve sihir dolu bir aile töreni olduğunu belirtmiştir. 

alt

 

Prof. Dr. Dimitrina İGNATOVA  yaptığı konuşmada; "Türkiye ile Kültürel İlişkileri GÜNEŞ Derneği Başkanı ve “Bulgaristan Türkleri ve Adım Adım Türkiye” proje yöneticisi Mecbure EFRAİMOVA’ya özellikle dikkatinizi çekmek isterim" ifadesi ile değerli 15. TKg üyesi arkadaşımızn çalışmalarını övgüyle anlatmıştır:  Proje çerçevesinde Deliormanın üç yöresinde ( Razgrad, Rusçuk ve Şumnu’da) gerçekleşen alan araştırmaları fikrini önceikle kutlamak isterim. MECBURE EFRAHİMOVA'nın  kitapta yer alan sözlerini tekrarlamak isterim:  “Tavanlarda ve bodrumlarda eski çeğiz sandıkları açıldı, yaşlı nenelerimizin çeğizi yine gün ışığına çıkarıldı ve her köyde sergilendi. Yaşlılarımız eski düğün geleneklerini hatırladı ve büyük heyecanla bize anlattı. Eski ve unutulmuş türkü defterlerinin tozu silkindi ve yaşlı kadınlar tarafından seslendirildi, Doç. Dr. F. Reyhan ALTINAY ve Doç. Dr. Hüseyin YALTIRIK tarafından büyük titizlikle ve kaliteli cıhazlarla kayıda alındı.”

Sadece bu kadar da değil, vatanseverliğiyle MECBURE EFRAİMOVA Bulgaristan’da yaşayan diğer etnik gruplarına da el uzatmaktadır. Çalışma ekibiyle birlikte 31 Ağustos 2013 Rusçuk’ta uluslararası paneli düzenlemiştir. Panelde Bulgar Düğün adetleri ( İskra TODOROVA), Razgrad bölgesine Roman (Alaycık çingeneleri) düğün adetleri (Dimitır PETROV), Başkir tatarlarının düğünleri (Mavlüha STANÇEVA) bildirileri yer almıştır. Bu panelde Semerciköy ve Yaniceköy’den yirmiden fazla otantik düğün kıyafetleri defilede sergilenmiştir. Böylece projenin görevlerinden önemli bir amacı başarıyla gerçekleşmiştir – sadece Bulgaristan ve Türkiye arasında değil, farklı etnik grupların arasında da dostluk köprüleri kurulmuştur. Kitabın girişinde başlığına Mecbure TANIMAZSAN SEVEMEZSİN adını vermiştir ve ben en içten duygularla buna katılıyorum ve onu kutluyorum.

Prof. Dr. Dimitrina İGNATOVA  tarafındna yapılan  bu sunumun detaylarına ulaşmak için bu linkin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

15. Türkçe Konuşan Girişimciler Programına Bulgaristan'dan katılan Türkçe öğretmeni ve Güneş Kültür Derrneği kurucu başkanı MECBURE EFRAİMOVAbaşarının mutluluğunu ekip arkadaşları ile paylaştı.

alt

15. TKG Üyesi MECBUR EFRAİMOVA (soldan 3.)  etkinlik sonrasında ekip arkadaşları ile kutlama yaptı.  

Değerli arkadaşımızı kutluyor, Bulgaristan Türkleri  ve Bulgaristan'da Türkçenin korunması hususlarında  bugüne kadar yapmış olduğu birbirinden kıymetli çalışmaları nedeniyle  kendisine teşekkür ediyoruz. 

Bu haberle ilgili detaylara ve farklı fotoğraflara ulaşmak için 15. TKG üyesi MECBURE EFRAİMOVA'nın facebok sayfasında yayınlanmakta olan albümün ziyaret edilmesi önerilmektedir.