Kazakistan'dan 9. Türkçe Konuşan Girişimciler Programına  katılan Ahıska Türkü ASKER PİRİYEV,   Moldova'dan Gagavuz Türkü  ELENA SİRECHELİ'yi Astana'da  Ağırladı. 

alt

ASKER PRİYEV  (solda)  ve ELENA SIRCHELİ  (sağda) Astana'da buluşup, hasret giderdiler ve 9. TKG programına ait  anılarını tazelediler. 

Asker PRİYEV, Ahıska Türklerindendir ve  KAZKA Kazakistan İşadamları Derneği üyesidir. TKG programının aktif katılımcılarındandır. TKG iletişim platformlarının  düzenli izleyicisi ve katılımcıdır. Değerli arkadaşımıza   TKG programın ve a grup üyelerine gösterme devam etitiği yakın  ilgisi nedeniyle teşekkür ediyoruz. 

 5.Kazakistan Uluslararasi "Expo Real Estate" Fuarı 1-3 Nisan 2014 tarihlerinde Astana'a "Korme" Fuar alanında düzenlendi. Elena SIRCHELİ, halen Alanya'da  çalışmakta olduğu emlak firmasının standında görev yapmak üzere Astana Fuarıına katıldı.

Asker PRİYEV,  TKG Moderatörü Elena Sircheli'yi fuar alanında ziyaret eti ve akşam yemeğine davet etti.  Birlikte zaman geçiren ve dönem arkadaşlarını hatırlayan Asker Priyev ve Elena Sircheli,  tanıştıkları dönemden sonra ilk kez buluşmuş oldular. Aradan altı yıl geçmiş olmasına rağmen, grup içi iletişimin devam etmesinin  ve TKG grup dayanışmasının güzel bir sonucunu bizimle paylaşan değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.  

alt

Elena Sircheli (ortada) fuar alanında şirket çalışanaları ile birilkte fuarı ziyaret edecek konuklara  bilgi vermek üzere hazırlar. 

Moldova'nın  Gagavuz Türklerindne olan ELENA SIRCHELI  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkçe Konuşan Girişimciler programı ile 2008 yılının Mayıs ayında 8. TKG programı sırasında tanışmıştır. O dönemde Ankara'da Gazi Üniveristesi İktisat Bölümüdne  öğrenci olan Elena Sircheli' 8. TKG programına Moldova'da katılan konukların önerisi ile TOBB'da uzun dönemli olarak staj yapmaya başlamıştır.

TOBB'da staj yaptığı dönemde ve sonrasında TKG programlarıının hazırlanmasında, yürütülmesinde  ve program sonrasında katılımcılarla iletişimin sürdürülmesi çalışmalarına sürekli destek vermiş ve önemli katkılar sağlamıştır.  Halen TKG üyelerinin iletişim platformu olan yahoo mail grubu ile facebook gruplarının moderatörlük görevlerini gönüllü olarak sürdürmektedir. 

alt

Astana'da gece görünümü 

Türkiye'de iki yıl önce yasal düzenleme  ile karşılılık  ilkesi aranmadan yabancılara konut satışı serbest hale getirilmişti.  Rusya ve Kazakistan gibi ülkeler de yaşayanlar sıcak mevsimlere sahip bölgelerde tatail yapmak ve gayrımenkul satın almak konularında artan bir talep göstermektedir.  Bu talebi değerlendiren yerli ve yabancı yatırmcılar  son yıllarda  Rusya ve Kazkistan piyasaına yönelik yeni konut projeleri geliştirmeye başalamıştır. Özellikle Antalya bölgesinde pek çok Rusya kökenli girişimci şirket kurmuş, emlak satışı, kiralama ve inşaat işlerinde faaliyet göstermektedir.  

İyi derecede Rusca, Türkçe ve İngiizce bilen Elena SIRCHELI'nin de özellikle  Alanya bölgesindeki yeni konut projeleirnin tanıtımını yaptığı  Astana gayrımenkul fuarı çok başarılı geçmiştir. Kazakistan halkı henüz  Turkiye'de emlak edinebilecekeleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları için fuar sayesinde bilgilenmiş ve farkındalılıkları yükselmiştir.  Bir çok kişi 2014  bahar ve yaz aylarında Alanya'yı ziyaret aderek, hem tatil yapmak ve hem de yeni konut projelerini yakından görmek üere furda rezervasyon  yaptırmışlardır.