KÜLTEPE KANİŞ KARUN ÖREN YERİ ZİYARETİ 

13. Türkçe Konuşan Girişimciler Grubu  Kayseri’de bulundukları sırada   25 Eylül 2011 Pazar sabahı Kayseri TO Genel Sekreter Yardımcı Ebru Hanımın eşliğinde  dünyada ilk ticari belgelerin bulunduğu   Kültepe-Kaniş-Karum kazı  alanını da ziyaret etti.

alt

Kültepe, Kayseri'de de bulunan ve Kaniş (Kanesh) harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir.MÖ 2000 yılında Anadolu'ya gelen Hitit'lerin kurduğu ilk şehirdir.

alt

Kosova'dan NEHARİ KAZAZ  (solda) ve Arnavutluk'tan ENRIK  SULEJMANI (sagda)  kazı alanındaki çalışmalarla yakından ilgilendiler. 

Kültepe’nin hemen yanında yer alan Karum’da (Pazarşehir) yapılan kazılarda bu döneme ait çivi ayzısı ile çeşitli yazılı tabletler bulunmuş ve bu tabletlerden Asurlu  tüccarlarla Hititli yerliler arasındaki ticari ilişkilere ait bilgiler elde edilmiştir.

Grup üyeleri  bir şans eseri olarak,  bu kazıya ömrünü adamış olan (şimdi emekli) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi eski öğretim üyelerinden   KUTLU EMRE   Hanımefendi ve halen kazıyı sürdürmekte olan   Prof. Dr. FİKRİ KULAKOĞLU ve gazeteci yazar ÖZGEN ACAR ile tanıştılar. özgen ACAR, Türkiye'den yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerini izini sürerek, geri alınması için kampanyalar düzenleyen, bu konuya kendini adamış bir kişidir. 

alt

-Gazeteci Özgen ACAR (soldan 2.) ve kazı başkanı Prof. Dr. Fikri KULAKOĞLU (sağ başta) 

Kazı Başkanı Fikri KULAKOĞLU  grup üyelerine  Kültepe Kaniş Karum ören yeri hakkında ayrıntılı bilgi verdiler ve konukları sorularını yanıtladılar. 

13. TKg grup üyelerinin Kayseri şehir emrkezine 20 km uzaklıkta bulunan  'Dünyadaki bilinen ilk ticaret merkezi olan KARUM ören alanını  ziyaret etmesi ve  kazıyı gerçekleştiren arkeologlarla tanışması Kayseri ziyaretine özel bir renk katmış oldu.