ROMANYA DEMOKRAT TÜRK BİRLİĞİ KADIN KOMİSYONU  TARAFINDAN 10-13 HAZİRAN 2010 TARİHLERİNDE KÖSTENCE'DE  V. BALKANLARDA TÜK KADINI SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ  

10-13 Haziran 2010 tarihleri arasında Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu tarafından Köstence’de düzenlenen “V. Balkanlarda Türk Kadını” Sempozyumu çalışmaları 2. TKG Programı katılımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı MELEK AMET ve 9. TKG Programı katılımcısı Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı DURİYE AKKOYUN  tarafından üstlenilmiş ve başarıyla gerçekleştirilmiştir. 

alt

MELEK AMET (sağda) ve DURİYE AKKOYUN (solda) el ele başarılı bri sempozyuma imza attılar.

11 Haziran 2010 tarihinde yapılan resmi açılışta Romanya Demokratik Türk Birliği Başkanı Osman Fehbi, Türk Milletvekili İbram Hüseyin, Romanya Demokratik Müslüman Tatar Türkleri Birliği Başkanı Ahmet Varol, Tatar Türkleri Milletvekili Ahmet Aleydin, T.C. Köstence Başkonsolosu Füsun Aramaz, Romanya Kültür Bakanlığı Temsilcisi Şeyla Süleyman, Köstence İl Meclisi Temsilcisi İlina Çokırleye, Köstence Seçilmiş Müftüsü Murat Yusuf, Köstence Belediyesi Azınlıklar Müşaviri Aydın Kurtmolla, Köstence Belediyesi Kültür İşleri Sorumlusu Murat Akdoğan birer selamlama konuşması yaptılar. Protokol konuşmalarının ardından misafir katılımcılar da birer selamlama konuşması yaptı. 

Sempozyuma katılan yabancı konuklardan İzmir’den Balkan Kadınlar Derneği Başkanı Aynur AÇOKGÖZ, Yunanistan Gümülcine’den  Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Pervin HAYRULLAH, Bulgaristan’dan Güneş Derneği Başkanı ve Türkçe öğretmeni Mecbure EFRAİMOVA (gelecekte 15. TKG Programı üyesi) birer bildiri sunmuşlardır.

alt

Açılış Toplantısna katılan temsilciler konuşma yaptı.

Bu sempozyum için gerekli kaynak  Romanya Kültür Bakanlığı “azınlıklar destek programı”  fonlarından sağlanmıştır.

Sempzoyumda  tüm katılımcılara 15’er dakika  söz verilmiştir. Bu kapsamda Birliğimizce Dış Türkler ve/veya Türkçe Konuşan Akraba Topluluklar için düzenlenen programlar ve Kadın  Girişimciler Kurulu çalışmaları hakkında  bilgi sunulmuştur. 

Sempozyum Programı Türk Gecesi ve Milli Kıyafetler Defilesiyle devam etti. 12 Haziran 2010 tarihinde bölgede yapılan kültür gezisinin ardından Sempozyum sona ermiştir.
alt
Başarılı bir sempozyumun ardından 2. TKG üyesi MELEK AMET (ön sıranı solunda) ve 9. TKG üyesi DURİYE AKKOYUN (ön sıranın sağında) konukların  Kostanza Gölü üzerindeki  Ada'da düzenlenen akşam yemeğine ulaşımları için bir tekne gezisi düzenlediler.  
alt
Romanya Demokrat Türk Birliği Kadın Komisyonu Başkanı ve 2. Grup Üyesi MELEK AMET (ortada mavi tişörtlü) sempzoyum katılımcıları ile kültür turunda neşeli anlar paylaştı.
alt
15. TKG Grubu katılmcısı Bulgaristan'dan  MECBURE EFRAHİMOVA  (sağ başta.) ve Batı Trakya Delegesi BAKEŞ Genel Müdürü PERVİN  HAYRULLAH  (soldan 2.) kültür gezisinde molada birlikte dinlendiler. 
 
Romanya’da Türkler Köstence’de, Turca adlı kentte, Mecidiye’de civar köylerde ve kasabalarda  yoğun olarak yaşmaktadırlar. Bu bölgelerde Türk Birliğinin  şubeleri bulunmaktadır. Özellikle Kadın Komisyonu ve Kültür Komisyonu tarafından Ramazan Ayı, 23 Nisan, 29 Ekim,  anneler günü, dini bayramlar, hıdırellez,  vb günlerde çeşitli faaliyetler  düzenlenmekte, kadınlar tarafından oluşturulan korolar Türkçe halk şarkıları okumakta,   gençler tarafından kurulan halk oyunları ekipleri de Türk Halk Danslarını sergilemektedirler.
alt
-2. TKG Programı katılımcısı MELEK AMET (soldan 1) konuklara Koztanza Gölünde tekne turu düzenledi-  
 
Bu çalışmalara Konsolosluklarımız da destek vermekte, bu grupların Türkiye’deki çeşitli festivallere gösteriler ve gezilere katılabilmesi için olanak sağlamaktadır.
Sempozyumun açılışına katılan Köstence Başkonsolosumuz Füsun ARAMAZ le tanışma ve konuşma olanağı bulunmuştur. Başkonsolos,  Cumartesi günü akşamı Sempozyuma katılmak için diğer ülkelerden gelen kadın konuklar için Kostanza  Gölündeki bir Ada’da verilen akşam yemeğine annesi ve küçük oğlu ile iştirak etmiştir. 

alt

-Köstence Başkonsolosu Füsun ARAMAZ (soldan 2.)   ile tekne gezisinde-

Füsun ARAMAZ ayrıca, Türkçe Konuşan Girişimciler Programının içeriğinin etkileyici olduğunu, özellikle dernek temsilcilerin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirtmiştir.

Romanya, Bulgaristan ve Batı Trakya’da yaşayan sempozyum katılımcılarının anlattıkları  genel olarak değerlendirildiğinde,  bu toplumlarda azınlık olarak yaşamanın kolay olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır. Türkler sivil toplum çatısı altında örgütlenerek Türk kimliklerini korumaya ve genç kuşaklara k aktarmaya çalışmaktadırlar.

En önemli sorunlardan birinin okullardaki Türkçe eğitiminin yetersiz olması ve gençlerin Türkçe öğrenme konusunda giderek daha az olanak bulması olduğu anlaşılmaktadır. Sivil toplum kuruluşları genellikle kültürel etkinlikler yoluyla, koro ve folklor grupları kurarak, Türkçe dergi yayınlayarak, Türkçe radyo kurarak, Türk topluluklarını bir arada tutmaya çalışmaktadırlar. 

V. Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin web sitesinde  de yayınlanmaktadır. Sempozyumla ilgili detaylara bu linki tıklayarak erişmek mümkündür.

17 Haziran 2010 tarihinde TURKUAZ  Düşünce, Siyaset ve Kültür Dergisinde yayınlanan Sempozyum haberine ulaşmak için  TURKUAZ web sayfası linki için tıklamanız gerekmektedir.

19 Haziran 2010 tarihinde RUMELİ BALKAN FEDERASYONU web sayfasında yayınlanan  benzer bir haber için Rumeli Balkan Federasyonu linkini tıklayınız.

V. Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu çekilene fotoğraflar  TKG Yahoo Grup sayfasında zle bri albümde yayınlanmaktadır.  Fotoğraflara erişim için Yahoo Grup linkini tıklamak gerekmektedir.