alt

​ABD’nin saygın kuruluşlarından Johns Hopkins Üniversitesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu, Güneydoğu Avrupa’da istikrar, ekonomik işbirliği ve demokratikleşme sürecinin geliştirilmesine verdiği katkılardan dolayı 14 Ağustos 2013 tarihinde  ‘Akdeniz Liderlik Ödülü’ne layık gördü. Bu ödülün kendisine verilmesinden onur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ‘’Ülkem adına, başkanı olduğum TOBB adına ve Türk iş dünyası adına bu ödülü gururla kabul ettim’ dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Johns Hopkins Üniversitesi tarafından ilk kez verilen Akdeniz Liderlik Ödülü’ne layık görüldü. Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı araştırma ve değerlendirmelerin sonucu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Libya eski Devlet Başkanı Mohomed Yousef Almagariaf, Amerikalı Senatör Jeanne Shaheen ve ABD Kongre Üyesi Robert Aderholt’e de Akdeniz Liderlik Ödülü verildi.


Üniversite, Akdeniz Liderlik Ödülü’nün, Güneydoğu Avrupa’da istikrar, ekonomik işbirliği ve demokratikleşme sürecinin geliştirilmesine sağladığı önemli katkılardan dolayı verildiğini  açıkladı. Akdeniz Liderlik Ödülü, Johns Hopkins Üniversitesi SAIS (School of Advanced and International Studies), Trans Atlantik İlişkiler Merkezi ve Amerikan Bosna Vakfı işbirliği ile veriliyor.

-İslam Kalkınma Bankası ile proje

Bu ödülün kendisine verilmesinden onur duyduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘’Doğrusu, ülkem adına, başkanı olduğum TOBB adına ve Türk iş dünyası adına bu ödülü gururla kabul ettim. Ülke olarak, Türk iş dünyası olarak yaptıklarımızın takdir edilmesinden mutlu olduk’’ dedi.

TOBB Başkanı, birçok yerde olduğu gibi Akdeniz ülkelerinde de İslam Kalkınma Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlarla çok çeşitli projeler uyguladıklarını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: ‘’Berlin duvarının yıkılması ile başlayan süreç, Türkiye için yeni fırsatları ve elbette sorumlulukları beraberinde getirdi. Öncelikle, kendi insanımızın zenginleşmesi için ekonomimizi dünya ekonomisine entegre etmek zorundaydık. 2001 yılındaki tarihimizin en ağır ekonomik krizi ile birlikte, Rahmetli Özal’ın başlattığı ekonomideki dönüşüm sürecini, siyasi istikrarla birlikte daha da ileri taşıma imkanı bulduk. Ekonomiyi büyütmek zorundaydık. Ekonomimizi büyütürken, başta Balkanlar olmak üzere, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya’daki tarihi mirasımıza sahip çıkmamız gerekiyordu. Hükümetimizin, bu yönde takip ettiği dış politikaya TOBB, katkı vermeyi kendine misyon edindi. Türkiye için yeni ekonomik fırsatlar ortaya çıktı. Bu bölgelerin dönüşüm sürecine örnek olmanın yanında, yatırımlarla, ticaretle ve know-how transferi ile etkin biçimde katkı sağlamaya başladık.”

-TOBB deneyimlerini paylaştı

Hisarcıklıoğlu, Balkanlar’da başta Bosna Hersek olmak üzere, Sırbistan, Makedonya, Hırvatistan, Arnavutluk, Bulgaristan ve Romanya’da  başarılı projelere imza attıklarını anlattı. Özel sektörün önünün açılması açısından, oda sisteminin gelişmesi, sanayi bölgeleri deneyimlerinin aktarılması gibi somut projelere dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu konularda Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da AB, OECD ve İslam Kalkınma Bankası gibi çok sayıda uluslararası kuruluşla birlikte çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Hükümetin de bölgede, barış, istikrar ve zenginliğin yerleşmesini istediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu düşüncelere iş dünyası olarak destek olduklarını ve iş dünyasına yeni fırsatlar sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bugüne kadar yaptıklarımız ve var olan projelerimiz değerlendirilerek, bu ödül verildi. Doğrusu, ödülün veriliş dayanağı, aslında tam olarak bizim yapmaya çalıştığımız işlerle örtüşüyor. Güneydoğu Avrupa’da istikrar, ekonomik işbirliği ve demokratikleşme sürecinin geliştirilmesine önemli katkılarımız ödüle layık görüldü. Ödülü, Türkiye adına, TOBB adına ve iş dünyası adına kabul ettim.’’


-Hisarcıklıoğlu’nun uluslararası görevleri

Geçtiğimiz aylarda İsrail ve Filistin arasındaki ekonomik sorunların çözümü için kurulan Doğu Kudüs Tahkim Merkezi’nin başkanlığına seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Odalar Birliği (Eurochambres) Başkan Yardımcılığı, İslam Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı, tüm dünyada barışın tüccarları olan bilinen  Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de yürütüyor.

Ödülün adı: Akdeniz Liderlik  Ödülü (Mediterranean Leadership Award)
Ödülü veren kurumlar: Johns Hopkins Üniversitesi, School of Advanced and International Studies (SAIS), Trans Atlantik İlişkiler Merkezi ve Bosna-ABD Vakfı
Ödülün veriliş nedeni: Güneydoğu Avrupa’da istikrar, ekonomik işbirliği ve demokratikleşme sürecinin geliştirilmesine önemli katkılardan dolayı. 
Ödül alan kişiler: Libya eski Devlet Başkanı Mohamed Yousef Almagariaf, Amerikalı Senatör Jeanne Shaheen, ABD Kongre Üyesi Robert Aderholt, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu.