4. DÖNEMİN KATILIMCILARI TOBB'UN KONUGU OLARAK ANKARA'DA BULUŞTU

17.04.2006 - ANKARA,

TOBB Başkan Yardımcısı Faik YAVUZ; "Türkiye; Balkanlardan, Ortadoğu’ya kadar uzaman bu bölgede, özel sektörü en gelişmiş ülkedir. Türkiye olarak, piyasa ekonomisine geçişi, 80’lerin başında başlatmıştık. Aradan geçen 25 sene içinde, milli gelirimiz 60 milyar dolardan 360 milyar dolara yükseldi. Böylece bu bölgenin en büyük, dünyanınsa 17. büyük ekonomisidir."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, komşu ülkelerdeki Türkçe konuşan girişimcilerle, ülkemizin bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla, geçen yıl başlattığı Girişimcilik Eğitim Seminerlerinin 4.üncüsü başladı. 14-30 Nisan 2006 tarihleri arasında düzenlenen seminere Irak, Yunanistan Batı Trakya-Gümülcine, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Romanya, Azerbaycan, İran, KKTC, Bosna-Hersek, Moldova, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Afganistan’da Türkçe konuşan girişimciler davet edildiler.

alt

Açılış Toplantısına gelen konuk girişimciler TOBB Binasının Girişinde aile fotoğrafı için biraraya geldi. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenen ve TOBB’un ev sahipliğinde ülkemizde ağırlanan, dış ülkelerde Türkçe konuşan ve eğitim programı çerçevesinde Türkiye’de bulunan 32 işadamı, TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz tarafından kabul edildi. Faik Yavuz yaptığı konuşmada, "Türkiye; Balkanlardan, Ortadoğu’ya kadar uzaman bu bölgede, özel sektörü en gelişmiş ülkedir. Türkiye olarak, piyasa ekonomisine geçişi, 80’lerin başında başlatmıştık. Aradan geçen 25 sene içinde, milli gelirimiz 60 milyar dolardan 360 milyar dolara yükseldi. Böylece bu bölgenin en büyük, dünyanınsa 17. büyük ekonomisidir" dedi.

alt

TOBB Başkan Yardımcısı FAİK YAVUZ’un konuşması şöyle:

"Şahsım ve TOBB adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz. Komşu ülkelerdeki Türkçe konuşan girişimcilerle, ülkemizin bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla, yaklaşık bir yıl önce, Birliğimiz tarafından, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapılarak, Girişimcilik Eğitim Programı başlatılmıştır.

Bu programa bugüne kadar, Balkanlardan, Kafkaslardan ve Ortadoğu’dan, 75 değerli iş adamı kardeşimiz, dostumuz katılmıştır. Bugün, bu çatı altında, dördüncüsünü düzenlediğimiz girişimcilik eğitim seminerinde, 15 ülkeden katılan ve Türkçe konuşan siz 28 değerli iş adamını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Türkiye; Balkanlardan, Ortadoğu’ya kadar uzaman bu bölgede, özel sektörü en gelişmiş ülkedir. Türkiye olarak, piyasa ekonomisine geçişi, 80’lerin başında başlatmıştık. Aradan geçen 25 sene içinde, milli gelirimiz 60 milyar dolardan 360 milyar dolara yükseldi. Böylece bu bölgenin en büyük, dünyanınsa 17. büyük ekonomisidir. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olduk. Dış ticaret hacmimiz, 25 yıl içinde, 14 milyar dolardan 190 milyar dolara yükseldi. Avrupa Birliği’nin altıncı büyük partneri haline geldik.

Bugün Türkiye, 74 milyar dolar ihracat yapıyor. Bu ihracatı gerçekleştirenler de, TOBB’un üyeleridir. 80’lerin başında ihracatımızın yüzde 80’i tarım ürünüyken, bugün yüzde 85’i sanayi ürünüdür. Özetle geldiğimiz noktada Türkiye, bu bölgede, özel sektöre dayalı kalkınmanın en iyi örneği haline gelmiştir.

TOBB olarak, elde ettiğimiz tecrübeleri, şimdi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Böylece, aramızdaki dayanışma daha da artacak ve yeni işbirliği imkanları bulacağız. Sizlerin varlığıyla ve katkısıyla, kalıcı ve yapısal işbirliği ortamları kuracağımıza ve geliştireceğimize inanıyorum.

Geniş bir coğrafyada yaşayan, siz değerli dostlarımızla tanışmaktan ve birlikte çalışmaktan, büyük mutluluk duyuyorum. Bulunduğunuz ülkelerde, başarılı birer iş adamı olmanızı çok önemsiyoruz. Sizlerin ekonomik olarak güçlenmeniz için, yardım ve işbirliği projeleri geliştirmeye hazırız. Ticari kapasitenizi geliştirme çabalarınızı desteklemek; hem yürekten gelen arzumuzdur, hem de bunu onurlu bir görev olarak saymaktayız.

Sizlerin, ülkemizde geçireceğiniz zamanı, en verimli şekilde kullanmanız için, yoğun bir program hazırladık. Girişimcilik Eğitim Programının, siz değerli katılımcılarımıza yararlı olmasını ve ülkelerimiz arasında yeni iş ve dostluk köprüleri kurulmasına vesile olmasını umuyorum.

Sözlerime son verirken siz değerli konuklarımıza bir kez daha hoş geldiniz diyor, sizleri burada, TOBB çatısı altında görmekten duyduğumuz memnuniyeti, özellikle belirtmek istiyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum."

alt

Balkan Ülkeleri temsilcileri açılış toplantısında konuşmacılar dikkatle dinlediler. 

alt

TOBB Başkan Yardımcısı FAİK YAVUZ (sağdan 3.) başkanlığında yapılan 4. Türkçe Konuşa Girişimciler Programı Açılış Otururmuna katılan TOBB Genel Sekreteri İSMAİL KÖKSAL (sağdan 2.) ve Devlet Bakanlığı temsilcisi SAYİT YUSUF (sağ başta), konukların sorunlarını dinlediler, isteklerine çözüm önerileri geliştirdiler.

alt

4. Dönemin Konukları Açılış Toplantısının ardından Devlet Bakanlığı Danışmanları SAYİT  YUSUF ve BİROL DOK ile birlikte hatıra fotografı çektirdi.