TÜRKÇE KONUŞAN GİRİŞİMCİLER MANİSA'DA BULUŞTU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Türkçe Konuşan Girişimciler Programı Spilos Otel’de yapıldı. 23 ülkeden gelen ve Türkçe konuşan 45 işadamı, Manisalı işadamları ile bir araya gelerek, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

alt

Manisa’nın tarih boyunca her büyük medeniyetin dikkatini çektiğini söyleyen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, günümüzde ise geçmişten gelen birikim ve olgunluğu modern zamanların gereklilikleri ile birleştirerek, yüksek değerlerine sürekli yenilikleri katma düşüncesinde olan insanların yaşadığı bir şehir olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Ekonomi çevrelerinin ve araştırmacıların son dönemde kabul ettiği şekliyle de Manisa’nın hem yerli hem de yabancı iş adamları için gelişmiş sanayi, tarım ve hizmet sektörleri altyapısıyla bir fırsat şehri olma özelliğini sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Özkasap, 2011 yılında gerçekleştirilen 4 milyar 165 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’de en çok ihracat yapan 7. il olduğunu kaydetti.

Manisa’nın kalitesi ve katma değeri yüksek ürünleri yatırımcıların ve ülkelerden iş ortaklarının iç ve dış piyasada güçlendirdiğini söyleyen Özkasap, “Manisa’da üretmek, her şeyden önce bir gelenektir. Manisa’nın ekonomiyle ilgili kurumlarında ve müteşebbis çevrelerinde, dünya markalarıyla rekabet edebilir kalite standartlarında üretim yapmak, ihracatta çeşitliliği artırmak ve büyük ölçekte ekonomik değer yaratacak proje olanaklarını devreye almak, başlıca hedeflerimiz arasındadır” diye konuştu.

Türkçe konuşan ülkeler ile ilişkilerin arttırılmasının amaçlandığı organizasyonda konuşan Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, ‘Bildiğiniz gibi tarihte belli başlı kırılma noktaları vardır. Her kırılma noktası da önemli değişiklikleri beraberinde getirir. Bakın, son 5 yıldır küresel boyutta arka arkaya önemli kırılma noktaları yaşıyoruz. 2008 yılında ABD’de ortaya çıkan mali kriz, her gün daha kötü haberler aldığımız Avrupa’daki mali kriz ve yanı başımızda Arap ülkelerindeki dönüşüm. Teknolojinin arttırdığı ticaret imkanlarına rağmen hepimizi adeta bir ateş çemberi içerisine aldı. Ancak bu olumsuz konjektüre rağmen Türkiye şimdiden hızla büyüyen ve dönüşen ekonomisi, dinamik nüfusu ve en önemlisi de cesur müteşebbisleriyle bölgesinin ve dünyanın önemli aktörlerinden birisi haline geldi. Aslında Türkiye’nin ekonomik dönüşümünün izlerini 1980’lere kadar götürebilir” dedi.

Türkiye’nin son 30 yılda attığı adımlarla kırsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçtiğini vurgulayan Coşkun, “O zamanlar yılda 3 milyar dolar ihracat yaparken, bugün haftada 3 milyar dolar ihracat yapar hale geldik. İhracatımızın yüzde 90’nını tarım ürünleri oluştururken, şimdi ise yüzde 90’dan fazlası sanayi ürünleri haline geldi. Bugünün Türkiye’si, dünyanın 16.’sı, Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi oldu. İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve özel sektörüne sahibiz. Türkiye ekonomisi bugünlere özel sektörümüzdeki büyüme ile geldi. Artık girişimcilik yüzyılında yaşıyoruz. Ve biliyorsunuz ki girişimcilik, zenginlik demek. Zenginleşmek için girişimci sayısını arttırmak, yeni ticaret kanalları yaratmak zorundayız. O yüzden dilde birlikteliğimizi işte de birlikteliğe dönüştürüp, karşılıklı hak ve menfaatlerimizin eşit korunduğu ve paylaşıldığı bir iş birliği ile birlikte zenginleşmemiz gerektiğine inanıyorum. Ve bu nedenle de bugünkü birlikteliğimize ayrı bir önem veriyorum. Hatırlayın; 2. dünya savaşından sonra Almanya ve Japonya girişimcileriyle ayağa kalktı. Şimdi biz de atılım yaptık, 1,5 milyon girişimci sayısına ulaştık. Ama bu hala yeterli değil. Birlikte yeni ticaret kanalları yaratmalıyız. Türkiye dünyanın yükselen gücü olurken, aynı dili konuşabiliyor olmamızı artık bir avantaja çevirmenin vakti geldiğine inanıyorum” diye konuştu.

23 ülkeden temsilciler olarak bir arada olduklarını kaydeden Coşkun, “Manisa’nın ve Türkiye’nin bu hızlı yükselişinin hali hazırda ticaret yapıyor olmamızın yarattığı fırsatları aynı dili konuşmamızın bize tanıdığı imkanlarla birlikte paylaşmalıyız. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sadece bugün değil bundan sonraki dönemde de bu işbirliğini geliştirmek için her türlü desteğe hazır olduğumuzu da ifade ediyorum.”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yılmaz, Türkçe konuşan girişimci işadamlarına ve katılımcılara Manisa ekonomisi hakkında bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

alt

Kouşmaların ardından Türkçe konuşan İşadamları Heyeti Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’a ülkelerine özgü hediyeler takdim ettiler.

Programın ikinci bölümünde Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Ortadoğu, Orta Asya gibi bölge ülkeleri ile Almanya ve Rusya’da gelen Türkçe Konuşan İşadamları ile Manisalı işadamları ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdiler.

Görüşmelerin ardından Türkçe konuşan İşadamları heyeti Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerden bulunduktan sonra Manisa’dan ayrıldılar.

Manisa Ticaret ve sanayi Odası web sayfasında yayınlanmakta olan detaylara ve farklı fotoğraflara ulaşmak için Manisa TSO sayfasını ziyaret ediniz.