3. TKG Grubunun Konukları Gürcistan'da Azerilerin Yaşadığı Bölgeden

06.03.2006 - ANKARA,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, komşu ülkelerdeki Türkçe konuşan girişimcilerle, ülkemizin bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla, geçen yıl başlattığı Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'nın üçüncüsü başladı.

alt

Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde ülkemizde ağırlanan, Gürcistan’da yaşayan  13 işadamı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi M. ŞADAN EREN ( sağdan 4.) tarafından kabul edildi.

3. TKG heyet başkanı İSRAFİL BAYRAMOV (soldan 3.) heyet üyeleri adına TOBB Anılar Galerisine  bir tablo armağan etti.

Başbakanlık Danışmanları  BİROL TOK (sağ başta) ve SAİT YUSUF (sağdan 2.) açılış toplantısına katıldılar. 

Şadan Eren yaptığı konuşmada, eğitim programı ile ilgili bilgiler verdi. Eren, bu seminerlerin katılımcılar açısından yararlı olduğuna ve ülkeler arasındaki ticareti olumlu etkilediğine inandıklarını belirterek, "Geçen yıl yapılan seminerlerin iştirakçileri tarafından başlatılan yeni yatırım haberleri, ortak yatırım teklifleri ve ülkelerindeki özelleştirme ihalelerine birlikte teklif verme çağrıları bizleri sevindiren çok önemli gelişmelerdir. Bu nedenle Yönetim Kurulumuz programın 2006 yılından itibaren 22 Avrasya ülkesini kapsayacak şekilde geliştirilmesini kararlaştırmıştır" dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Eren’in konuşması şöyle:

"Sayın konuklar, Dışişleri Bakanlığının ve Devlet Bakanlığı’nın sayın temsilcileri, Gürcistan’dan gelen değerli iş adamları, sizlere hoş geldiniz diyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Komşu ülkelerdeki Türkçe konuşan girişimcilerle ülkemizin bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla iki yıldır Birliğimizce Girişimcilik Eğitim Semineri adı altında iki haftalık özel bir eğitim programı düzenlenmektedir. 2005 yılında, Balkan ülkeleri ve Irak’dan gelen toplam 45 işadamı bu programlara katılarak misafirimiz olmuşlardır.

Bu seminerlerin gerek katılımcılar açısından yararlı olduğuna, gerekse ülkelerimiz arasındaki ticareti olumlu etkilediğine inanıyoruz. Geçen yıl yapılan seminerlerin iştirakçileri tarafından başlatılan yeni yatırım haberleri, ortak yatırım teklifleri ve ülkelerindeki özelleştirme ihalelerine birlikte teklif verme çağrıları bizleri sevindiren çok önemli gelişmelerdir. Bu nedenle Yönetim Kurulumuz programın 2006 yılından itibaren 22 Avrasya ülkesini kapsayacak şekilde geliştirilmesini kararlaştırmıştır.

04-20 Mart 2006 tarihleri arasında düzenlediğimiz bu seminere dost ve komşu ülke Gürcistan’dan on üç değerli girişimci meslektaşımız katılmaktadır.

Bu vesile ile Dışişleri ve Devlet Bakanlığımızın değerli yetkililerine bu programın hazırlanmasında göstermiş oldukları yakın ilgi ve işbirliği nedeniyle teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.

Sayın konuklar, Gürcistan ile ülkemiz arasındaki dostluk ve komşuluk ilişkilerine çok önem verdiğimizi ve Gürcistan’ı Kafkasya’nın önemli bir istikrar odağı olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Özel sektörü temsil eden en büyük şemsiye kuruluş olarak; ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin artarak gelişmesinden memnuniyet duymaktayız. Türkiyeli müteahhitlerin Gürcistan’da üstlendikleri işlerin büyüklüğü 500 milyon Dolara ulaşmış, Gürcistan’da yatırım yapan şirketlerimizin yatırım büyüklükleri 100 milyon Doları aşmıştır. Bunlar kıvanç duyduğumuz büyüklüklerdir.

Gürcistan; ilişkilerimizi geliştirmeyi arzu ettiğimiz ve ekonomide gösterdiği başarılı performansı takdirle izlediğimiz bir ülkedir. Bu çerçevede komşuluk avantajlarını değerlendiren bölge odalarımızın Gürcistan ile işbirliği girişimlerini kararlılıkla desteklemekteyiz.

Bu arada Gürcistan’ın değerli Başbakanı’nın 6 Ekim 2005 tarihinde Birliğimizi ziyaret ettiğini hatırlatmak isterim. Ayrıca sayın Başbakanla yaklaşık bir ay önce, 4 Şubat 2006’da İstanbul’da bir araya gelerek, ülkelerimizin özel sektörlerinin ortak gündem maddelerini oluşturan konuları gözden geçirme fırsatı bulduk. Bu görüşme ve çalışmalar ülkelerimiz arasındaki ticari işbirliğini arttırmaya yönelik çok önemli adımlar olmuştur. Bu kapsamda Birliğimiz tarafından üstlenilen Sarp-Sapri gümrük kapsının modernizasyonu çalışmalarına çok önem verdiğimizi belirtmek isterim. Bu projenin ülkelerimiz arasında örnek bir işbirliği modeli olacağına inanıyorum. Yakın bir gelecekte Çıldır-Aktaş Sınır kapısının açılmasıyla şu anda 570 milyon dolar civarında seyreden ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmimizin katlanarak artacağına inanıyorum.

Bugün aramızda bulunan konuklarımız Gürcistan’da başta genel ticaret olmak üzere çeşitli iş kollarında faaliyet göstermektedirler. İlgilendikleri sektörleri kısaca; her türlü gıda ürünü ve temizlik malzemesi, inşaat ve tesisat malzemesi, kimyevi madde, plastik malzeme, tarım makineleri alım satımı ile inşaat işleri, tarım ve hayvancılık olarak özetlemek mümkündür.

Sayın misafirlerimiz, bildiğiniz gibi, Girişimcilik Eğitim Seminerine davet edilecek adayların belirlenmesinde; katılımcıların Türkçe konuşmaları esasından hareket edilmektedir. Aynı dili konuşmak, karşılıklı görüş alışverişlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleşmesini mümkün kılmaktadır. Öte yandan ülkelerimiz arasındaki ortak tarihi ve kültürel değerlerin varlığının, bu programın etkin bir şekilde gerçekleşmesine ve beklenen olumlu sonuçların elde edilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.

Bu programdan; değerli iş adamlarının kendi ülkelerinde ticaret yapma kapasitelerinin güçlendirilmesi ve Türkiye ile işbirliği yapma olanaklarının arttırılması amaçlandığından, program süresince girişimcilik ve iş yapma deneyimleri konusunda bilgilenmeleri hedeflenmiştir. Bu kapsamda TOBB-ETU Üniversitesi, İGEME ve KOSGEB ile işbirliği yapılarak; çeşitli seminerler ve söyleşiler düzenlenmiştir. Bu çalışmaların işlerinizi geliştirmenize de sizlere yararlı olmasını diliyorum.

Bu arada programın ayrıntılarından kısaca söz etmek isterim: Konuklarımız Ankara’da bulunacakları ilk hafta Devlet Bakanlığı, Dışişleri Bankalığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, TİKA, İGEME vb. kamu sektörünün yöneticileri ile bir araya gelecek ve ilgili kurumları tanıyacak, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgi alacaklardır. Ayrıca; Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odalarını ziyaret ederek, bu odalarımızın üyelerinin toplu olarak bulunduğu I. Organize Sanayi Bölgesi, OSTİM Sanayi Bölgesi, GİMAT ve İnşaat malzemecileri Derneği gibi çeşitli sektörlerde iş yerlerini ziyaret edecek ve firma temsilcileri ile karşılıklı görüşmeler yapacaklardır.

Programın ikinci haftasında ise, Eskişehir, Bilecik, Adapazarı ve İstanbul’da ticaret ve sanayi odaları ve borsalarını ziyaret edecekler ve bu odalarımızın üyeleri ile karşılıklı görüşme fırsatı bulacaklardır. Ayrıca misafirlerimizin Ankara ve İstanbul’daki fuarları ziyaret etmelerini çok önemsiyorum. İki haftalık bu yoğun program kapsamında konuklarımızın ziyaret ettikleri illerin tarihi ve kültürel mekanlarını görmelerini de istiyoruz.

Değerli iş adamları, sayın meslektaşlarım, umarım ülkemizde iyi vakit geçirirsiniz.

Girişimcilik Eğitim Programının katılımcılarımıza yararlı olmasını ve ülkelerimiz arasında yeni iş ve dostluk köprüleri kurulmasına vesile olmasını diliyorum. Sözlerime son verirken değerli konuklarımızı TOBB çatısı altında görmekten duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum."

alt

Gürcistan heyet başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ŞADAN EREN'e (sağda)  işlemeli kama hediye etti.

alt

 

3. TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programının fotoğraflarını görmek için lütfen ana sayfadaki "Görseller" Bölümünü ziyaret ediniz.