TOBB, Her Yıl Türkçe Konuşan Girişimciler Programları Düzenleyecek

25.06.2005 - ANKARA,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, ülkemizin tarihi ve kültürel bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla, Balkan ülkeleri ve Irak’taki Türk asıllı girişimcileri bir araya getirmek için 19 Haziran-05 Temmuz 2005 tarihleri arasında düzenlediği, "Girişimcilik Eğitim Programı" devam ediyor.

alt

Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile belirlenen ve TOBB’un ev sahipliğinde ülkemizde ağırlanan, Bulgaristan, Batı Trakya, Makedonya, Kosova, Romanya ve Irak’ta yaşayan toplam 55 Türk asıllı işadamının, ilk grubu olan 22 kişinin katıldığı eğitim programı çerçevesinde Türkiye’de bulunan girişimciler, TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nu ziyaret ettiler.

TOBB yönetim kururlu üyesi Mustafa YARDIMCI'da toplantıda hazır bulundu..

Ziyaret sırasında Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı konuşma şöyle:

"sizleri şahsım ve tobb adına saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Komşu ülkelerde yaşan Türk asıllı girişimcilerle ülkemizin bağlarını güçlendirmek ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla Birliğimizce "girişimcilik eğitim programı" düzenlenmektedir.

Bu programın ilk aşaması 19 Haziran - 5 Temmuz 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede; Bulgaristan, Batı Trakya, Makedonya, Kosova, Romanya ve Irak’da yaşayan Türk girişimciler, Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla davet edilmişlerdir.

Bu vesileyle Devlet Bakanımız Prof. Dr. Mehmet AYDIN’a ve dışişleri bakanlığımızın değerli yetkililerine, göstermiş oldukları yakın ilgi ve işbirliği nedeniyle teşekkürlerimi iletiyorum.

Programa katılacak kişilerin belirlenmesinde; Türk asıllı olmaları ve Türkçe konuşmaları esasından hareket edilmiştir. Böylelikle ortak kültürel değerlerin varlığından yararlanarak, karşılıklı görüş alışverişlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleşmesi ve programın beklenen yararları sağlaması amaçlanmıştır.

Girişimcilik eğitim semineri için isimleri yurt dışı temsilciklerimiz aracılığıyla belirlenen 55 katılımcı adayının bilgileri toparlanmış ve meslek alanları ile programa katılmak istedikleri uygun tarihler belirlenerek gerekli gruplandırmalar yapılmıştır.

Batı Trakya-Gümülcine’den ve Makedonya’dan 2, Kosova-Priştine’den 3, Romanya-Köstence’den 1, Bulgaristan’dan 3 olmak üzere 5 Balkan ülkesinden 11 kişi gelmektedir. Irak’tan gelen 13 kişi ile birlikte toplam 24 katılımcı programımıza katılacaktır.

Bu programla katılımcıların; bulundukları ülkelerde ticaret yapma kapasitelerinin güçlendirilmesi ve türkiye ile işbirliği yapma olanaklarının arttırılması amaçlandığından, program süresince girişimcilik ve iş yapma deneyimleri konusunda bilgilenmeleri hedeflenmiştir.

Bu kapsamda TOBB-ETÜ Üniversitesi, İGEME ve KOSGEB ile işbirliği yapılarak; "girişimcilik nedir? İş yönetimi, işbirliği olanakları, genel işletmecilik fonksiyonları ve finansmanı ile küresel üretim değer zinciri" konularında dersler düzenlenmiştir.

Konuklarımız; ilk hafta Ankara’da Devlet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, TİKA, İGEME vb. kamu sektörünün yöneticileri ile bir araya gelecek ve ilgili kurumları tanıyacak, bölge ülkelerindeki faaliyetleri hakkında bilgi alacaklardır.

Ayrıca; Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odalarını ziyaret ederek, GİMAT Toptancılar Sitesi, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi, OSTİM Sanayi Sitesi, inşaat ve tesisat malzemecileri sitelerindeki firmalarla işbirliği görüşmeleri yapabilmeleri mümkün olacaktır.

Programın ikinci haftasında ise, Bursa ve İstanbul’daki ticaret ve sanayi odaları ile DEİK ziyaret edilerek, üyeler ile karşılıklı görüşme ortamlarının oluşturulması sağlanacak ve Ankara’da olduğu gibi örnek iş yeri ziyaretleri yapılacaktır.

Ayrıca Irak’lı katılımcılar için Gaziantep’te ticaret ve sanayi odalarımızın ev sahipliğinde 2 günlük bir ek program düzenlenmiştir.

Ekim ayında, 30 yeni girişimcimizin katılımıyla, bu programın ikinci etabını da gerçekleştireceğiz ve TOBB olarak, hem ülkemizdeki hem de yakın çevremizdeki kardeş iş adamlarımızın gelişmesine büyük önem veriyoruz.

Zira, ülkelerin uzun dönemli büyüme performansını belirleyen esas unsur, müteşebbis insanların varlığı ve gücüdür. Doğu bloku, bilimsizlikten, eğitimsizlikten ve kaynaksızlıktan değil, girişimci orta sınıf yokluğundan batmadı mı?

Almanya ve Japonya daha 20. Yüzyılın başında son derece gelişmiş "girişimci orta sınıf"a sahiptiler, "sanayileşmiş ülke" düzeyine ulaşmışlardı. Savaştan dönen mühendisler, işçiler, öğretmenler işlerine döndüler. Yıkımlar tamir edildi, silah üreten şirketler yeniden sanayi malları üretmeye, ihracat yapmaya başladılar.

Türkiye ise köylü toplumuydu. Savaş bitince mehmetçik çalıştığı şirkete değil, köyüne dönmüştü. Türkiye'de girişimci orta sınıf, abdülhamit döneminde oluşmaya başladı. Sonrasında cumhuriyetle birlikte uygulanan "milli iktisat" politikalarıyla daha da gelişti.

1950'ye geldiğimizde "girişimci orta sınıf" gözle görülür düzeye gelmişti ama hâlâ köylü toplumuyduk. Şehirleşme, köyün milli pazara bağlanması, ticarileşme o zaman başladı. Ancak 1960'lar ve 70'lerde uygulanan içe dönük, ithal ikameci sistem, bize en az 10 yıl kaybettirdi.

80’lerden itibaren, dış rekabete açık doğru politikaların uygulanmasıyla asıl atılım başladı. Ve bugün türkiye, yüzde 85’inin sanayi ürünlerinin oluşturduğu 70 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu ihracatın yüzde 65’ini de, dünyanın en gelişmiş piyasaları olan AB ve ABD’ye yapıyoruz.

Ekonomimiz, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri haline geldi. 30 yıl sonra enflasyonda tek haneli seviyelere geldik. Zaten enflasyon piyasa ekonomisinin sonucu değildi. Bugün piyasa ekonomisinde daha ileri gittik ve enflasyon düştü. Tüm bu başarıları, rekabetçi piyasa ekonomisi modeliyle gerçekleştirdik. Ama rekabetçi piyasa ekonomisinin gelişme için de "girişimci orta sınıf" gerekiyor.

İşte bu programdan faydalanarak ülkelerine dönecek müteşebbislerimiz, hem ülkelerinin kalkınmasında hem de ülkemizle ekonomik ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır.

Bu tabloda Türk girişimcileri de, gösterdikleri üstün başarı ve çalışmalarla her zaman yer alacak ve gurur kaynağımız olmaya devam edecektir.

Bir zamanlar milletimiz için hayal gibi görünen, türk girişim gücünün, sizler sayesinde dünyaya yayılmış olduğunu görmek, katettiğimiz mesafeyi anlamak için yeterlidir.

İmkan verildiği ve önündeki engeller kaldırıldığı zaman görüyoruz ki, Türk girişimcisi, Şili’den Sibirya’ya, dünyanın dört bir yanında başarıyla iş yapabiliyor. Çünkü müteşebbislik bizim genimizde var.

Türk girişimcilerinin tüm dünyada başarma ve ilerleme azmini, müteşebbis ruhunu temsil eden siz değerli işadamlarıyla birlikte bulunmaktan ve sizlere hitap etmekten büyük bir onur duydum.

Hepinize başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun."

alt

Kosova heyetinden ADNAN FUSHA (sağda) TOBB Başkanına Kosova'nı Türk şehri Prizren'den bir anı  tabağı sundu.

TOBB 1. Türkçe Konuşan Girişimcilik Programının Kapsamı

Girişimcilik eğitimi ile soydaş iş adamlarının ticaret yapma kapasitelerinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ile iş birliği olanaklarının artırılmasının amaçlandığı program uyarınca, tobb - ekonomi ve teknoloji üniversitesi, igeme ve kosgeb ile işbirliği yapılarak, "iş yönetimi", "işbirliği olanakları", "genel işletmecilik fonksiyonları", "finansman" gibi konuların ele alınması ve muhtemel sorunların çözüm yollarının görüşülmesi planlandı.

İlk olarak, tobb’un tanıtıldığı programın Ankara’da geçen süresinde katılımcıların, Devlet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, TİKA, İGEME gibi kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya gelerek, bu kurumları tanımaları ve bulundukları ülkelerle Türkiye’nin ilişkileri hakkında bilgi edinmeleri hedeflendi.

Sözkonusu seminerin devamında ise, katılımcıların Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep’deki ticaret ve sanayi odalarını ziyaret etmeleri ve buralara bağlı işyerleri ile işbirliği görüşmeleri yapabilmeleri programlandı.

TOBB’un düzenlediği "girişimcilik eğitim programı", 05 Temmuz 2005 tarihinde sona erecek. Seminerin ikinci grubunun ise sonbahar aylarında ülkemize gelmeleri öngörülüyor.

alt

Bulgaristan temsilcisi AYNUR ENGER (sağdan 2.) ve Irak Grubu Açılış Oturumunda TOBB başkanının konuşmasını ilgiyle dinlediler.

alt

Irak heyeti başkanı HÜSEYİN BEYOGLU  (solda) TOBB Başkanına Kerkük Türkmen İşadamları Dernegi adına hediye sundu-

TOBB 1. Türkçe Konuşan Girişimciler Programının fotoğraflarını görmek için lütfen ana sayfadaki "Görseller" Bölümünü ziyaret ediniz.