17. TKG programı katılımcısı Darkhan Bitimshinov Kazakistan Cumhurbaşkanlığı  seçiminde oyunu kullandıktan sonra düşüncelerini paylaştı: "Ülkemizin aydınlık geleceği için, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verdim! Seçim merkezinin altı Macaristan İştvan Konyr Mandoki okulunda. İlk okula dönüş ürünlerimiz ELCOS Electric Box kaliteli bir ürün hizmetini en iyi şekilde sunduğunu görmekten mutluluk duyuyorum!"

TOBB tarafından Ankara, İstanbul, Bursa, Adana ve lerinde düzenlenen 17. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'na katılan Darkhan Bitimshinov elektrikli pano imalatı, standart olmayan metal ürünler imalatı yapan şirketin ortağı ve üst düzey yöneticisidir. KATİAD –Kazakistan-Türkiye İşadamları Derneği üyesidir. Türkiye’den büyük ölçekli malzeme satın almaktadır.


Kuanysh Turabayev (sağda) oyunu kullandıktan sonra düşüncelerini ifade etti: "Oy vermek vatandaşlık görevimizdir. Bu seçimde oy kullanmak için hepimizin bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor. Kazakistan'ımızın geleceği için."

Kazakistan'dan  22. TKG programı üyesi Kuanysh Turabayev ADK Index şirketinin sahibi ve  üst düzey yöneticidir. Şirket EPS (strafor), poliüretan vb dekorasyon malzemeleri üretimi yapmaktadır. Almatı'da poliüretan ve polistiren temelinde dekoratif malzemeler üreten fabrikasını 2011 yılında kurmuştur. "ADK Index" LLP'nin  ürünleri LEPKA markası ile Kazakistan  genelinde yaygın olarak tanınmaktadır.

Kuanysh Turabayev 2021 tarihinden itibaren Almatı Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yapmaktadır.


9. TKG programı katılımcısı Asker Priyev oyunu kullandıktan sonra duygularını paylaştı: "Ben seçimimi yaptım. Mutlu bir gelecek için oy verdim. Adayıma güveniyorum!"

TOBB tarafından Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya ve İstanbul'da düzenlenen 9. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'nın Ankara aşamasına katılan Asker Priyev  Ahıska Türkleri Derneği'nin Astana Nur Sultan Şube Başkanı olarak görev yapmaktadır ve AHISKA Gazetesi'nin sorumlusudur. Başkentteki Tengiri Otel'de yönetici olarak çalışmaktayken kendi şirketini kurmuştur. Ahıska Türkleri ile ilgili tüm kültürel ve sosyal girişimleri ve faaliyetleri gönüllü olarak yürütmektedir.


19. TKG Üyesi Dinmukhammed Ziyatbekov oyunu kullanmak için Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurdu.

Türkiye'de bulunan Kazakistan vatandaşları Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için  yoğun talep gösterince, mevcut oy pusulaları yeterli olmamış ve başvuran herkes oyunu kullanamamış.

TOBB tarafından Ankara, Polatlı, Kocaeli, Gebze ve İstanbul'da düzenlenen 19. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı katılımcısı Dinmukhammed Ziyatbekov inşaat sektöründe faaliyet gösteren, proje danışmanlığı hizmeti sağlayan ve inşaat malzemesi ticareti yapan, ayrıca turizm ve özellikle iş heyeti turizmi  sektöründe faaliyet gösteren şirket sahibidir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen TKG programlarına katılan  girişimciler 20 Kasım 2022 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkelerinin geleceğine olan inançla  heyecanla oy kullandılar.

Kazakistan'da sandıklar erken cumhurbaşkanlığı seçimi için kuruldu. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi büyük farkla kazandı. 5 adaya karşı yarışan Tokayev, oyların yüzde 81,3'ünü aldı. Ülke tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında "hepsine karşı" seçeneği yer aldı.

Kazakistan'da yeni sisteme göre, cumhurbaşkanı tek seferliğine 7 yıllık görev için seçiliyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında ayrıntılı bilgiye TRT Haber sitesinde yayınlanan habere ait bu linkten ulaşmak mümkündür.