TKG Üyelerimiz Nevruz Bayramını Coşkuyla Kutladı


İran'dan 19. TKG programı üyesi Morad Sar Kheir Khibani Tebriz'deki evinde geleneksel Nevruz Bayramı sofrasını  özenle düzenledi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 9-20 Mayıs 2016 tarihleri arasında Ankara, Polatlı, Kocaeli, Gebze ve İstanbul'da düzenlenen 19. TKKG programı katılımcısı Morad Sar Kheir Khibani alüminyum enjeksiyon, döküm, otomotiv ve traktör yedek parçaları, dayanıklı ev aletleri üreten şirketin sahibidir.

TOBB 19. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'na yirmiiki ülkeden elli işadamı/işkadını katılmıştır.

İran'dan 20. TKG üyesi Zohreh  Rostami Nevruz Bayramını İstanbul'da ailesi ile birlikte kutladı.

Zohreh  Rostami'nin Nevruz kutlamasına ait farklı fotoğraflara arkadaşımızın facebook sayfasına ait bu linkten ulaşmak mümkündür.  

TOBB tarafından Ankara, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul'da düzenlenen 20. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı üyesi Zohreh  Rostami Urimiye’de bulunan fabrikalarda dorse, dingil ve yedek parça üretimi yapan aile şirketinde üst düzey yönetici olarak görev yapmaktadırlar. Başkent Tahran’da  şatış sonrası hizmet sunan mağaza ve servis alanı işletmektedir. Şirket İran pazarında dorse-dingil sektörünün yarısına hakimdir.  Şirketin Mersin’de  yedek parça fabrikası bulunmaktadır. Grup yakın zamanlarda  İstanbul’da da bir şirket kurmuş bulunmaktadır. Urimiye Ticaret ve Sanayi Odası Üyesidir.


Kazakistan'dan 9. TKG programı üyesi Asker Priyev (sağ başta) Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında  düzenlenen televizyon programına yerel sanatçılarla birlikte katıldı.

Asker Priyev'in  televizyondaki Nevruz kutlama programına ait farklı fotoğraflarına arkadaşımızın facebook sayfasına ait bu linkten ulaşılmaktadır.

TOBB tarafından Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya ve İstanbul'da düzenlenen 9. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı üyesi Asker Priyev Ahıska Türkleri Derneği'nin Astana Nur Sultan  Şube Başkanı olarak görev yapmaktadır ve AHISKA Gazetesi'nin Astana sorumlusudur. Başkentte  Tengiri Otel'de yönetici olarak çalışmaktadır. Ahıska Türkleri ile ilgili tüm kültürel ve sosyal girişimleri ve faaliyetleri gönüllü olarak yürütmektedir.

Dünyanın en eski bayramı olarak kabul edilen Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart’ta dünyada baharın gelişi, barış, dostluk ve kardeşlik olarak kutlanmaktadır.

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır. Nev (yeni), ruz (gün) yani ‘’Yenigün’’ anlamını taşır. Bahar yeniliktir, hareketliliktir ve canlılıktır. Kışın tembelliğinin monotonluğunun, donukluğunun silkinişidir.

Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran’ında İslami bir kökenden ayrışmış bir şenlik olarak kutlanır Nevruz. Bazı topluluklar Nevruz’u 21 Mart’ta kutlarken, Kuzey Yarım Küre’de olanlar baharı temsilen 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. Zerdüştlük ve Bahai’lerde kutsal bir gün olarak sayılıp tatil edilen bir gündür. Kürtlerde Newroz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

Nevruz Bayramı hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için bu linkin tıklanması önerilmektedir.