15. GRUP EKONOMİK FORUM DERGİSİNE HABER OLDU

12-23 Eylül 2012 tarihleri arasında Ankara, Gaziantep, Malatya ve İstanbul illerinde düzenlenen TOBB 15. Türkçe Konuşan Girişimciler Programına 22 ülke ve 4 özerk bölgeden 47 girişimci iştirak etmiştir.

15. Dönem katılımcıları arasından bazı konuklarla yapılan söyleşiler Ekonomik Forum Dergisinin Eylül 2012 sayısında 68-71. sayfalar arasında yayınlanmıştır.

Program haberine, konuklarla yapılan söyleşilere ve fotogralara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

KATILIMCILARIN GÖRÜŞLERİ

alt

Mecbure Efraimova / Bulgaristan
Ben Bulgaristan’ın kuzey sınırından geliyorum. Tuna’nın kıyısından, Rusçuk’tanım. Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği Başkanıyım. Derneğimiz 1997’de Rusçuk’ta ikinci kuruluşunu gerçekleştirdi. Ben ilkokulöğretmeniyim. Sivil toplum örgütlerini temsilen geldim. Bulgaristan’la Türkiye arasında kültür, ekonomi ve diğer alanlarda dostluk köprüleri kurmayı hedefliyoruz. Program çok hazırlıklı ve güzel, büyük bir organizasyon olmasına rağmen tıkır tıkır yürüyor. Ben İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) ikili görüşmelere katıldım. Üç firmadan işbirliği teklifi aldık. Sadece kültürel anlamda değil ekonomik anlamda da çok güzel temaslarımız oldu. O yüzden çok memnunum. İki senedir üzerinde çalıştığımız bir projemizi TİKA’dan arkadaşlara iletme fırsatı bulduk ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunma imkânımız oldu.

alt

Ivan Terzi / Moldova
Ben Moldova’dan, Gagavuzya’dangeldim. Toprak işiyle uğraşıyoruz.Çiftçilik bizim işimiz. Buraya geldik çok memnun olduk. Ben çok yerler gezdim, gördüm ama böyle bir organizasyon görmedim. Geç kaldığım için de üzüldüm. Bizler Gagavuz Türkleriyiz. TOBB bizi de saydı ve çağırdı. Bunun için çok mutluyuz. Burada çok proje gördük. Birbirimizle konuşma, anlaşma imkânımız oldu. TOBB istiyor ki insanlar tanışsın, iş yapsın. Çok teşekkür ediyoruz. Birbirimizden ayrı olursak kazanamayız.

alt

Aliya Suleimenova / Kazakistan
Kazakistan’ın Astana kentinden katıldım programa. Gıda sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Güzellik ürünlerinin ticaretini yapıyor ve güzellik salonları işletiyoruz. Türkiye’den güzellik ürünleriyle uğraşan firmalarla tanışmak ve çalışmak istiyoruz. Ben bu programa ilk defa katıldım ama beklediğimden güzel buldum. Her ülkeden değişik arkadaşlarla tanışma ve işbirliği yapma imkânlarımız var. Türkiye’den çok iyi insanlarla da kaynaştık.Türkiye, ailenin anne/babası gibi. Çünkü Türkiye çok yukarılarda bizim için. Ekonomik gücüyle örnek bir yapı.Türkiye’yi çok beğendim. Çok sıcak insanların ülkesi burası. Tabiatı da harika.

alt

Mehrdad Saadat Dehghan / İran
İran’dan katılıyorum. İran Azerisiyim.Urumiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesiyim.Aynı zamanda İran Ticaret Odası üyesiyim. Petrol sektöründe çalışıyorum. İran’da petrol rafinerisi şirketi sahibiyim. Yaklaşık 15 ülkeye ihracatım var. Geçen sene 15 milyon dolar civarında Türkiye’ye ihracat yaptım. Bu sene daha da artmasını bekliyorum. Devlet İran’da petrol ihracını özelleştirdi.ABD ambargosundan sonra petrol konusunda sorunlar oldu ama onu aştık. Türkiye’yi bugününden daha ileride görmek istiyoruz. Politikaya karışmıyoruz ama ekonomik olarak önemli ilişkilerimiz var. Türkiye’yle sürekli irtibatımız bulunuyor. TOBB’un organizasyonu 10 gün süren bir program kapsamında yapıldı. Zaman açısından biraz uzun çünkü bizim için her dakika önemli. Ancak çok önemli kazanımlar da oldu. Bir iş insanı olarak bakarsak, buraya müşteri bulmaya gelmedik. Ben sistem olarak Odam adına bir şeyler götürebilir miyiz diye düşünüyorum.

alt

Vahid Hosseinipour Shad / İran

İran’ın Tebriz kentinden katılıyorum. Burada ortaklıklarımız var. Tebriz kentine İran’ın en büyük lojistik merkezini kuruyoruz. Amacımız eski İpek Yolu güzergâhını yeniden canlandırmak ve İran’ın Avrupa’ya gönderdiği malların Trabzon Limanı üzerinden ihraç edilmesi. Trabzon Limanı zaman ve maliyetler açısından daha uygun.Organizasyondan herkes memnun. Gelişen Türkiye’yi daha da ileri götürmek açısından bu tür programlar çok önemli. Türkiye öyle bir konuma geldi ki, Türkiye’nin sanayi sıçraması hepimizi şaşırttı. Hepimiz bu duruma çok seviniyoruz. Türkiye bizim için örnek ülke.

alt

Mohammed Abdulkhaleq Kareem / Irak
Irak’tan, Erbil’den katılıyorum. Erbil Ticaret Odası üyesiyim. İthalat ihracat ve tekstil işiyle uğraşıyorum.Bizi çok çok iyi ağırladılar. Her şey mükemmel. Umarım bu programlar devam eder ve daha da ileri gider. Bizim bölgemizde şu anda güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yok. Bölgemizde yabancı yatırımcılara büyük teşvik var. Türkiye bizim örnek ülkemiz. Orta Doğu’da ve Asya’da örneğimiz Türkiye’yi takip ederek gidiyoruz.

alt

Ruslan Rahimhanov / Azerbaycan

Programa Azerbaycan’dan katılıyorum. Mobilya sektöründe çalışıyorum. Türkiye’den üç fabrikayla çalışıyoruz. Perakende mağazalarımız ve koltuk

takımları üreten bir şirketimiz var. Mükemmel bir organizasyon burası. Teklif aldığımda hiç böyle bir şey düşünmemiştim. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Değişik iş insanlarıyla tanıştım. İnşallah onlarla beraber iş yapacağız. Türkiye her zaman bizim için bir ağabey gibiydi ama Türkiye ekonomisi son 3-4 senede çok fazla gelişti.

alt

Fatih Doğan / Almanya
32 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Uluslararası danışmanlıkla ilgiliyim. Kendi mesleğim maden mühendisliği ve işletmecilik. 10 yıldır kendi şirketimle, yatırım yapmak isteyenlere danışmanlık hizmeti verdim. Şu ana kadar Düzce, Çorlu Bursa’da üç büyük proje yaptık. Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlere hizmet verdiğimiz gibi, Almanya’da yatırım isteyen Türk şirketlerine de destek sağlıyoruz. TOBB’un bu organizasyonunu mükemmel buluyorum. Bizim ülke ülke dolaşarak yapabileceğimiz işleri burada 10 günde yaptık. Bu program ufkumuzu açtı. Eksik bulmak için zorlanıyorum.

Adnan Hadzimusiç / Bosna-Hersek

Ben Bosna Hersek’te marka ve patent vekilliği yapıyorum. 15. Türkçe Konuşan Girişimcler Programı’na katılmaktan çok mutluyum. Umarım güzel sonuçlar alacağız. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştireceğiz.Bosna Hersek siyasi olarak biraz karışık durumda, bu da ekonomiye yansıyor. İstikrar olmayınca böyle oluyor.Siyasi belirsizlik, iktisadi kalkınmayı durduruyor. Türkiye bizim için kardeş ülke ve iyi bir kaynak. Avrupa’daki sıkıntılar nedeniyle Doğu’ya yöneliyoruz.

alt

Ruzmir Osmanoviç / Karadağ
Karadağ’da elektronik alanında çalışıyorum. Bir de multivisyon stüdyomuz var. Ankara Hukuk Fakültesi’nde okuduğum için Türkçeyi biliyorum.Türkiye ve Karadağ iş ilişkilerini artırmak için buraya geldim.Türkiye’den firmalar gelip fabrikalar kursun istiyoruz. Bizi buraya çağırdınız için çok teşekkür ederiz.
Çok güzel deneyimler kazandık burada. Türkiye’nin zaten büyük bir ülke olduğunu biliyoruz. Türkiye kuvvetli ülke. Şimdi Avrupa ülkeleri de krizde. Duyuyoruz ki,Türkiye’de sıkıntı yok. Onun için de tebrik ediyoruz sizi.

15. Türkçe Konuşan Girişimciler  Programı katılımcıları için düzenlenen Hediye Takdimi ve Sertifika Töreni fotograflara ulaşmak için lütfen tıklayınız.