10.Dönemin Konuklarına Sertifikalarını TOBB Başkanı Verdi.

24.05.2010 - ANKARA,

TOBB 10. Türkçe Konuşan Girişimciler Eğitim Programı başladı. 24 ülkeden 45 girişimciyi kabul eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yol haritamız karşılıklı olarak ticareti artırmak olmalı” derken, zenginliğin yolunun girişimcilikten geçtiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bugün Çin ile İtalya arasında sanayi devi bir ülke olduğunu vurgularken, iş yapabilmek için en önemli unsurun para değil, girişimci ruh olduğunun altını çizdi.

alt

İran, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Irak, Kazakistan, Karadağ, Kırgızistan, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Kosava, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Tacikistan, Tataristan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan’tan gelen, Türkçe konuşan girişimciler TOBB Birlik Merkezi’nde M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile buluştu. Hisarcıklıoğlu kabulde yaptığı konuşmada, organizasyonun sebebinin dünyada Türkçe konuşan işadamları arasındaki dayanışma ve birlikteliği sağlamak olduğunu bildirdi.

alt

“Herkes zengin olmak ister. Onun yolu da ticaretten geçer. Alıp satacaksın ki para kazanabilesin” diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin önemine dikkat çekti. Sovyetler Birliği örneğini veren Hisarcıklıoğlu, dünyanın iki büyük süper gücünden birisi olan Sovyetler Birliği’nin kurşunla silahla değil, girişimci eksikliği nedeniyle yıkıldığını ifade etti.

alt

-“Bütün dünyaya sanayi malı satar hale geldik”

Çin, Hindistan ve İsrail’in başka ülkelerde kendi dillerini konuşan insanlar nedeniyle önemli bir güce sahip olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Buradaki yol haritamız karşılıklı olarak ticareti artırmak olmalı. Sadece Türkiye ile değil, kendi aranızdaki ticareti de artırmalısınız.” ifadesini kullandı.

30 yıl önce Türkiye’nin ihracatının 3 milyar dolar olduğunu hatırlatan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün 132 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bütün dünyaya sanayi malı satar hale geldik” dedi.

alt

Girişimci ruhun önemine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Bizim girişimcilerde sermaye filan da yoktu. Ancak devlet koyduğu kurallarla önümüzü açtı. Bugün Avrupa’da kullanılan her 3 beyaz eşyadan birisi Türkiye’de üretiliyor. ABD’ye otomobil gönderiyoruz. Türk müteahhitler dünya çapında yıllık 22-23 milyar dolarlık iş alıyor. Bakın Türkiye’ye 27 milyon turist geliyor. Bizim tecrübelerimizden yararlanın” diye konuştu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin yanında yüreklerin de bir ve beraber atması gerektiğini dile getirdi.

-“Etkili güç birlikte hareket ederek olur”

Einstein’ın “Tek başına güç sadece kendisiyle sınırlıdır. Etkili bir güç ise ancak birlikte hareket ederek olur” sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu “Bizim kültürümüzde bir söz vardır: Birlikte rahmet, bereket, ayrılıkta azap vardır. Birbirimizi seveceğiz. Eksiklerimizi aramayacağız.” ifadesini kullandı.

TOBB’un uluslar arası alanda çok önemli görevler üstlendiğini de anlatan Hisarcıklıoğlu, konuklara DEİK, TOBB ETÜ ve TEPAV gibi kuruluşların çalışmalarından yararlanabileceklerini hatırlattı.

alt

Konuşmanın ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuk girişimcilere katılım belgelerini verirken, konuklar da Hisarcıklıoğlu’na yöresel çizgiler taşıyan hediyeler takdim ettiler.

alt

TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ile birlikte çekilen grup fotograflarına ulaşmak için lütfen aynı habere ait bu farklı linki de tıklayınız.

10. TKG Programı katılımcılaraının TOBB Başkanı ile buluşmasını gösteren anı değeri olan afiş nitelikli özel fotoğrafa ulaşmanız için tıklamanız yeterli olacaktır.